Ce se mai aude de GRIPĂ și COVID în Cluj. Rapoartele din ultima săptămână

Ce se mai aude de GRIPĂ și COVID în Cluj. Rapoartele din ultima săptămână

Incidenţa infecţiilor respiratorii au avut un trend descrescător, la nivel național, faţă de săptămâna anterioară, atât în cazul gripei, cât și a infecțiilor provocate de noul coronavirus.

A trecut iarna, astfel că sezonul infecțiilor respiratorii e pe final. 

În săptămâna 25 - 31 martie, incidenţa infecţiilor respiratorii a avut un trend descrescător faţă de săptămâna anterioară, cu o scădere a numărului de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În perioada menționată au fost 83.472 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 6,2% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.981) şi cu 7,6% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (90.366). 

În acelaşi interval, s-au înregistrat 812 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 1.723 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 938 înregistrate în săptămâna precedentă.

Au mai fost înregistrate 13 cazuri de gripă confirmată de laborator (un caz cu virus AH3, patru cu virus A nesubtipat şi opt cu virus B). De la începutul sezonului, au fost raportate 2.215 cazuri de gripă confirmate de laborator.

Totodată, de la începutul perioadei de raportare (2 octombrie 2023) au fost comunicate 100 de decese confirmate cu virus gripal.

În ultima săptămână, cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în Bucureşti (280) şi în judeţul Braşov (51), în restul judeţelor numărul de cazuri fiind mai mic de 50.

În ceea ce privește gripa confirmată în laborator, în județul Cluj au fost înregistrate, până pe 31 martie, 192 de cazuri, fără nicio nouă îmbolnăvire în ultima săptămână. Pe de altă parte, din cele 100 de decese la nivel național, 16 au fost în Cluj - cel mai mare număr din țară, chiar peste Capitală, unde au fost raportate doar 6 decese ale unor pacienți cu gripă.

Și sezonul de COVID pare a se fi încheiat. 

Astfel, în intervalul 25-31 martie au fost înregistrate 342 cazuri noi în toată țara, iar incidența înregistrată la 14 zile este de 0.03.  

Numărul de persoane internate în secții cu COVID la începutul săptămânii a fost de 93. La ATI erau internate 6 persoane. Din totalul pacienților internați, 9 erau minori, toți internați în secții.

În ultima săptămână au fost raportate de către INSP 2 decese, unul  înregistrat la categoria de vârstă 70-79 de ani și unul la peste 80 de ani. Ambii pacienți prezentau comorbidități, iar unul era vaccinat.

În intervalul 18-31 martie, în tot județul Cluj erau 37 de cazuri active de boală, din care 16 în Cluj-Napoca, iar în spitalele clujene erau internați 7 pacienți cu COVID-19.

Comenteaza