Video Primarul din Apahida, Grigore Fati: „La preluarea mandatului, aveam doar șase-șapte kilometri de rețea de canalizare în comună”

Primarul din Apahida, Grigore Fati: „La preluarea mandatului, aveam doar șase-șapte kilometri de rețea de canalizare în comună”
| Foto: Facebook Grigore Fati

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a vorbit la ZIUA LIVE despre cele mai importante proiecte realizate de la preluarea mandatului, dar și despre „restanțele” care trebuie rezolvate în perioada următoare.

Grigore Fati, care va candida din partea PSD pentru un nou mandat, a subliniat că Apahida a făcut pași importanți în ce privește rețeaua de canalizare, dar și la capitolul drumuri asfaltate.

„În 2012, când am preluat Primăria, aveam doar două-trei proiecte preluate de la fostul primar. Aveam undeva la șase-șapte kilometri de rețea de canalizare în comună, și tot cam așa străzi asfaltate, exceptând drumurile naționale. În momentul de față suntem aproape de 100-110 kilometri rețea de canalizare, care este pe final, cam într-o lună de zile se va da drumul și la canalizarea din Câmpenești. Ne ridicăm undeva la vreo 60 de kilometri de drumuri și străzi asfaltate. Sigur că și eu aș fi vrut mai mult, dar cred că 100-110 kilometri de rețea de canalizare este totuși, ceva. Pe urmă, să ținem cont și de faptul că Apahida este după Cluj-Napoca, printre unitățile administrativ teritoriale cu cea mai mare rețea de drumuri și străzi din județ, dacă nu chiar a doua.

La canalizare trebuie să avem în vedere și faptul că există și locații unde deși sunt câteva case, nu se justifică o investiție majoră în acea situație, decât dacă avem în vedere și o dezvoltare ulterioară”, a declarat primarul de la Apahida la ZIUA LIVE.

"Cel mai dificil mandat"

Grigore Fati a mai subliniat că mandatul care se încheie a fost unul greu și a enumerat câteva motive.

„Mandatul actual nu a decurs așa cum ne-am programat, să nu uităm că acest mandat a fost din punctul meu de vedere, și nu cred că doar al meu, cel mai dificil mandat, din cauza unor chestiuni neprevăzute și aș aminti aici în primul rând pandemia. Am stat închiși în case, firmele au fost blocate, nu au putut să își desfășoare activitatea la parametri normali. A trebuit pe lângă altele să gestionăm și activitățile legate de pandemie.

Pentru sesiunea 2020-2027 în ce privește fondurile europene există mari întârzieri și nu se datorează primarilor, nu spun că numai la Apahida, ci în toate primăriile, indiferent de coloratura politică a primarilor, au fost aceste impedimente. De exemplu, PNRR a produs prima lansare abia în mai 2022, după doi ani de mandat. În ce privește fondurile structurale, dacă luăm Agenția de Dezvoltare, primele proiecte s-au lansat în mijlocul verii anului trecut. Avem, pe fiecare din aceste direcții, proiecte depuse, dar încă nu există semnată finanțarea decât pe un proiect care este pe PNRR”, a spus Grigore Fati.

Primarul a precizat că, urmare a războiului din Ucraina, a avut loc o explozie a prețurilor la materiale de construcție.

„Orice constructor a stat o perioadă, până s-au dat ordonanțele respective cu ajustarea prețurilor, numai în sus. Deci a trebuit să mai alocăm bani pentru lucrări în curs. (…) Au mai fost și situații în care constructorii au oprit lucrările. Pandemie, PNRR întârzieri, fonduri europene… iată, creșteri de prețuri, toate au dus la această situație și repet, a fost unul din cele mai grele mandate, cu puține realizări. Nu am făcut altceva decât să rostogolim și să continuăm lucrările începute inclusiv pe fonduri europene din celălalt mandat”, a completat edilul comunei Apahida.

Comenteaza