Se schimbă Piața Cipariu și strada care ”exprimă concentrat istoria unui oraș cosmopolit”. Concurs de soluții

Se schimbă Piața Cipariu și strada care ”exprimă concentrat istoria unui oraș cosmopolit”. Concurs de soluții
Piața Cipariu va intra într-un proces de modernizare în același proiect cu strada Mihail Kogălniceanu

Un juriu din șapte persoane, care include un belgian și un italian, va stabili care este ideea cea mai bună pentru modificarea aspectului și funcționalității câtorva străzi centrale importante și a Piaței Cipariu.

 

Start la unul dintre cele mai importante concursuri de soluții organizate la Cluj de Ordinul  Arhitecților din România și de Primărie. Este vorba în principal de strada Mihail Kogălniceanu, dar și de Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile JánosBolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac. De asemenea, se caută idei pentru Piața Cipariu.


În prezentarea concursului se arată că ”strada Kogălniceanu reprezintă unul dintre cele mai sugestive peisaje pentru înțelegerea caracterului arhitectural al orașului istoric. Aici regăsim concentrate straturile succesive ale profilului acestuia, clădirile baroce, neoclasiciste, moderniste și chiar brutaliste amestecându-se într-un veritabil palimpsest. Acest mozaic temporal și stilistic se recomandă pe sine ca un martor veridic și natural al caracterului orașului a cărui marcă predominantă este diversitatea recognoscibilă atât în profilatură cât și structură: cea etnică, culturală, profesională etc. Strada Kogălniceanu exprimă concentrat istoria unui oraș cosmopolit”.


Obiectivul principal al concursului este contractarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente. În subsidiar, se urmărește și un scenariu de extindere a intervenției în curțile interioare ale unor instituții publice. Concret, municipalitatea dorește să deschidă publicului curtea sediului vechi al Primăriei, pe care să se poată face un acces rapid dinspre IC Brătianu spre bulevardul Eroilor.

În Piața Cipariu se construiește catedrala greco-catolică. Acolo sunt puține lucruri de făcut, întrucât se știe deja că în jurul bisericii va exista o esplanadă, iar sub aceasta un parking subteran aflat acum în faza realizării studiului de fezabilitate.


Concursul de soluții pentru strada Kogălniceanu a fost anunțat de reprezentații Primăriei de anul trecut. Edilul șef, Emil Boc, a declarat chiar că și-ar dori pe strada unde este intrarea principală a Universității Babeș-Bolyai o aleea a rectorilor. Ideea nu a fost bine primită de urbaniști. La fel s-a întâmplat cu propunerea primarului de a se păstra un trenuleț în Parcul Feroviarilor, iar până la urmă nicio planșă participantă la concursul de soluții nu a cuprins așa ceva.


Juriul are șapte membri: cinci din România sunt incluse, fostul arhitect șef al Clujului, Ligia Subțirică, apoi Raluca Munteanu, Kazmer Kovacs și Johannes Bertleff, arhitecți la București, și Rudolf Gräf, de la Timișoara; dintre străini, au acceptat să jurizeze concursul belgianul Pieter Uyttenhove și italianul Stefano D`Avino.

Predarea proiectelor este prevăzută pentru 11 septembrie 2018, iar câștigătorii vor fi anunțați în 17 septembrie.


Primăria Cluj a modernizat Piața Unirii în urma unui concurs de soluții, câștigat de Planwerk. În ultimii doi ani au mai fost organizate trei concursuri: modernizarea Turnului Pompierilor (premiul I, Vlad Sebastian Rusu), regândirea malurilor Someșului (spaniolii de la Practica) și reamenajarea Parcului Feroviarilor (tot Vlad Sebastian Rusu).

 

 

Comenteaza