Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, printre cei care au căzut în plasa FALSULUI arhitect din Cluj

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, printre cei care au căzut în plasa FALSULUI arhitect din Cluj

Un clujean care s-a dat drept arhitect a reușit să înșele mai mulți oameni pe parcursul a peste 10 ani. Bărbatul a autorizat peste 50 de proiecte de construcție.

În perioada octombrie 2011 – septembrie 2022, bărbatul inculpat s-a folosit de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Acesta s-a angajat pe funcția de arhitect la trei societăți comerciale (la una dintre societăți inculpatul având calitatea de asociat şi administrator). Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță spune că a căzut și el în plasa impostorului.

”Impostura este acea acțiune mai amplă sau mai restrînsă prin care intenționat - un personaj - joacă un rol profesional, își atribuie un titlu profesional, care nu-i revine pe drept, inducandu-i în eroare pe ceilalți.

Zilele acestea a apărut în spațiul public cazul unui asemenea impostor. Un impostor care și-a manufacturat o diplomă de absolvire cu titlul de arhitect, o ștampilă OAR care să dea iluzia că ar fi un arhitect atestat și numeroase dovezi de exercitare a dreptului de semnătură.

Acesta a fost angajatul mai multor societăți de arhitectură din județul Cluj și a profesat, sub falsa titulatură de arhitect, timp de 11 ani. Acum, se află în arest la domiciliu și este trimis în judecată pentru faptele sale.

Chiar și eu am căzut pradă acestui impostor și am postat public un proiect în comuna Bonțida - premiat înainte la o Bienală de Arhitectura (proiect depus de către șeful de proiect arhitect Laszlo Szervaczius) - și nu pot decât să învăț din această tristă si regretabilă experiență și să mă asigur că o asemenea situație nu se repetă.

Deoarece impostura/ul profită de slăbiciunea mijloacelor de detectare de la un moment dat este clar că sunt necesare măsuri suplimentare care să conducă la prevenirea repetării unei asemenea situații. Cred că digitalizarea o să aducă un sistem de siguranță suplimentară”, transmite Claudiu Salanță, Arhitect-șef la Consiliul Judetean Cluj. 

Amintim că procurorii au formulat pe numele clujeanului opt capete de acuzare. Inculpatul a fost trimis în judecată la 10 august 2023, iar acum se află în stare de arest la domiciliu.

Citește și: Arhitect FALS din Cluj-Napoca, prins după 11 ani. A semnat zeci de autorizații de construcție

Comenteaza