Scandalul copilului căzut în Sala Polivalentă: am prins cu MINCIUNA comisia primăriei

Scandalul copilului căzut în Sala Polivalentă: am prins cu MINCIUNA comisia primăriei
Comisia tehnică desemnată să analizeze nefericitul incident de la Sala Polivalentă, cel în care un copil a căzut în gol 4 m între două tribune, a minţit cu seninătate în faţa presei. Şurubaru şi Poruţiu au spus că tribuna retractabilă funcţiona la momentul recepţiei, deşi nu este aşa, pentru că amândoi şi-au pus semnătura pe documentul de recepţie.

Comisia tehnică formată de primărie pentru a analiza incidentul de sâmbătă, din Sala Polivalentă - cel în care un copil de nouă ani s-a prăbuşit de la o înălţime de 4 m într-un spaţiu de 22 cm lăsat nesemnalizat între tribuna fixă şi cea retractabilă - a susţinut miercuri o conferinţă de presă. Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a explicat că principala problemă este o defecţiune a tribunei mobile, care nu mai poate fi retractată automatizat. În mod normal, aceasta ar trebui să se închidă ca un dulap cu mai multe sertare la o simplă apăsare de buton.

„S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15-20 de persoane. Observând faptul că tribuna nu funcționează corect automatizat, s-a trecut la verificarea amănunțită a structurii de sub tribună, cea care susține și asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu.

S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din patru arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punctul de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permitea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis", a spus Şurubaru.

Cum şi de ce ne-au păcălit oamenii din primărie

Cei doi membri ai comisiei prezenţi, viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi directorul tehnic Virgil Poruţiu, au declarat la conferinţă că tribuna funcţiona automatizat la deschiderea sălii, în 2014. „La început a funcţionat. Este adevărat că anul trecut am fost anunţaţi de administratorii sălii că nu mai merge şi am cerut constructorului să intervină", a explicat Şurubaru. Întrebaţi punctual dacă această tribună se retracta din telecomandă la momentul recepţiei, cei doi au confirmat. 

ZIUA de CLUJ a stat însă de vorbă cu Constantin Răduţă, cel care era directorul sălii în 2014, la momentul inaugurării. „Tribuna a funcţionat o singură dată, după aceea a sărit de pe şine şi nu a mai mers decât împinsă. Asta se întâmpla înainte de momentul recepţiei. La recepţie nu a mai mers. Eu sunt perfecţionist şi am tot cerut să se remedieze, au venit şi polonezii care au proiectat tribuna, dar a rămas aşa. Se retracta de către angajaţi", a spus Răduţă.

Din informaţiile noastre, atât Şurubaru, cât şi Poruţiu şi-au pus în 2014 semnătura pe recepţia lucrărilor de la Sala Polivalentă. Comisia nu a formulat nicio acuzaţie până acum, subliniind că este în căutarea unor cauze, nu a unor vinovaţi, aşa că era culmea ca membrii ei să se autoacuze.

Arcurile şi limitatorul de cursă

Pe de altă parte, acţionată automatizat sau manual, tribuna retractabilă trebuia să încapă perfect sub cea fixă, iar spaţiul prin care a căzut copilul nu trebuia să existe. Membrii comisiei nu au dorit să detalieze, dar este evident că angajaţii care au manipulat tribuna pentru meciul de sâmbătă, când s-a întâmplat incidentul, nu şi-au dus munca la bun sfârşit. O dovedeşte şi faptul că, în prezent, tribuna se află la locul ei şi nu apare niciun spaţiu gol.

Aici apare discuţia despre arcurile şi limitatorul de cursă pomenite în declaraţia sa de Şurubaru. Când tribuna este deschisă, arcurile de oţel trebuie să stea perfect întinse. În plus, dacă acestea cedează, intră în rol limitatorul de cursă, care decuplează curentul de la cele patru motoare. Cel puţin teoretic, tribuna nu are cum să îşi părăsească locul destinat.

Practic, lucrurile stau altfel. ZIUA de CLUJ a reuşit miercuri să intre în spatele tribunei şi a constatat că nici arcurile, nici limitatorul nu stau în poziţia normală, atârnă în loc să fie întinse, şi lasă tribuna să se deplaseze mai mult decât este prevăzut. Există în continuare premisele apariţiei unui gol periculos.

Viceprimarul a afirmat că săptămâna aceasta vor veni reprezentanţii firmei poloneze care a proiectat tribuna, pentru a da un diagnostic şi a remedia defecţiunile.

Aşa cum ZIUA de CLUJ a mai scris, administratorii Sălii Polivalente au prezentat anchetatorilor documente care atestă că au solicitat firmei care a construit sala, CON-A, antreprenorul general al lucrării, să remedieze problema apărută la tribuna retractabilă. Ultima comunicare ar fi avut loc chiar la începutul acestei luni.

Tribuna retractabilă a fost proiectată şi construită de o firmă poloneză şi instalată de societatea Intersport, subcontractor pe partea de echipamente sportive. Chemaţi în 2014 să remedieze lucrurile, polonezii şi reprezentanţii Intersport au dat vina pe şapa de beton pe care este instalată tribuna. Drept urmare, CON-A a refăcut şapa.

Nici aşa însă tribuna nu a funcţionat. Chemată să mai repare o dată şapa, CON-A nu a mai venit. Şurubaru a confirmat miercuri că şapa de beton are valuri şi roţile tribunei o iau în toate direcţiile. Acest lucru a dus la o întrebare legitimă din partea presei: câte alte lucruri din sală sunt prost realizate?

Sala a fost inaugurată în 2014 şi se află în garanţie timp de trei ani. „Avem în continuare o garanţie şi o vom executa, dacă nu se fac toate lucrările pe care le solicităm", a conchis Şurubaru.

Iată raportul preliminar dat publicităţii de comisia tehnică de anchetă a primărie.

Comenteaza