Lucrări de un milion de euro, plăţi nelegale de peste 300.000

Lucrări de un milion de euro, plăţi nelegale de peste 300.000
Primăria Cluj-Napoca este acuzată de plăţi nelegale către o societate comercială din Bihor.

Raportul Curţii de Conturi a constatat mai multe nereguli în raportul dintre Primăria Cluj-Napoca şi societatea Abed Nego, cea care a executat lucrările de modernizare şi extindere la pasajul subteran de la gara CFR.

Potrivit raportului, au fost efectuate plăți nelegale, urmare a nerespectării prevederilor privind stabilirea rezultatului aplicării procedurii de achiziție publică pentru obiectivul de investiții "Pasaj subteran - Piața Gării, din Municipiul Cluj-Napoca", în valoare de 1.458.000 de lei (peste 300.000 de euro). De asemenea, au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând lucrări neexecutate la obiectivul de investiții „Pasaj subteran - Piața Gării, din Municipiul Cluj-Napoca", de 25.000 de lei.

Curtea de Conturi cere stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local prin efectuarea de plăți nelegale și recuperarea acestuia, inclusiv a foloaselor nerealizate calculate până la data recuperării, în condițiile legii. De realizarea pasajului s-a ocupat actualul city-manager al Clujului, Gheorghe Şurubaru, la acea vreme viceprimar. Am încercat să îi solicităm un punct de vedere, însă nu a răspuns la telefon.

Lucrările de modernizare din Piaţa Gării au făcut partte din proiectul european aferent modernizării tramei stradale din Cluj-Napoca, de 26,6 km, valoarea fiind de circa 20 de milioane de euro. Pentru reabilitarea pasajelor subterane a fost alocată suma de 1 milion de euro, de la bugetul local. În cadrul lucrărilor a fost construit un coridor de 99,6 m, care leagă vechile pasaje din Piaţa Gării, construite între 1983 şi 1985.

Abed Nego Com este din Oradea şi a fost înfiinţată în 1995. Se ocupă de lucrări de construcţii a căilor ferate de suprafaţă şi subterane; proprietari sunt Daniela si Marius Ionaşcu. În 2018, Primăria Cluj-Napoca doreşte să continue lucrările de la gară.

Accesul în pasajele subterane ar urma să se facă mai uşor, cu ajutorul a trei lifturi şi şase scări rulante. Potrivit bugetului pe 2018, valoarea totală a lucrărilor este de 5,2 milioane de lei, din care 3 milioane este fondul pentru anul în curs.

Comenteaza