„Big brothereala" pregătită de Poliţie, la Cluj. "Sistem necruţător". Vor veni amenzile acasă din senin

„Big brothereala
Poliţia rutieră pregăteşte un sistem prin care şoferii indisciplinaţi nu vor mai avea scăpare.

Prin Turcia e în vogă. Şi de acolo mai la est. Şoferii nu trec doar pe culoarea galbenă a semaforului, ci şi pe roşu. Direcţia asta prinde şi la noi. Poate că aţi observat deja că, pe galben, se accelerează, nu se frânează. Că şi dacă e roşu, tot mai trec una sau două maşini, la risc. La risc de amendă, dar şi de accidente. De multe ori, nu vine nici amenda, nici accidentul, dar se aglomerează intersecţia. Din cauza unui şofer indisciplinat vedem câte zece care nu mai pot să avanseze de la alt semafor. Lipsa de bun simţ în trafic este, până la urmă, unul dintre motivele ambuteiajelor. Mai sunt şi altele, desigur, dar aceasta este foarte vizibil, foarte deranjant, ne aliniază mai mult la est decât la vest.

Poliţia Rutieră clujeană a găsit modalitatea să îi disciplineze pe şoferii necivilizaţi: va folosi imaginile de pe camerele video ale Primăriei pentru a-i depista şi amenda. Municipalitatea are instalate 175 de camere video şi intenţia este ca numărul lor să fie mărit. Imaginile de pe aceste camere se văd şi la Primărie, dar şi la sediul Poliţiei Rutiere. Astfel, se discută ca poliţiştii să urmărească aceste imagini şi să dea amenzi. Noua direcţie ar fi urmat să fie pusă în practică din 12 februarie, dar acest lucru s-a amânat.

„Momentan nu funcţionează, este un proiect aflat în fază experimentală. Vom face o campanie de informare a publicului în momentul în care va fi pus în practică. Ce ne dorim noi este de a preveni. Scopul sistemului nu este de a da sancţiuni, ci de a preveni situaţii neplăcute diin trafic şi de a-i responsabiliza pe conducătorii auto", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Potrivit Clujust (aici), poliţiştii clujeni s-au consultat cu jurişti, pentru a afla dacă această iniţiativă poate fi atacată în instanţă. „Este perfect legal, din câte am studiat eu. Ordonanţa 2/2011 prevede că un participant la trafic poate fi sancţionat în condiţiile în care abaterile de la legea rutieră au fost percepute de agentul constatator cu propriile simţuri. Iar dacă el stă în faţa monitorului şi îl vede pe un şofer că încalcă legea, îl poate amenda", a spus o sursă ZIUA de CLUJ.

Interesant este că poliţiştii clujeni copiază în fapt o iniţiativă a colegilor lor din Timişoara. În toamna anului trecut, Nicolae Robu, din partea Primăriei Timişoara, şi Alin Petecel, șeful IPJ Timiș, au semnat protocolul dintre cele două instituții care va permite amendarea șoferilor care trec pe roșu sau depășesc viteza legală în baza camerelor și radarelor fixe instalate în urmă cu aproape doi ani, în cadrul sistemului de monitorizare a traficului.

„GATA CU TRECERILE PE ROȘU, GATA CU DRIFT-URILE, GATA CU CURSELE DE MAȘINI ȘI MOTOCICLETE ÎN TIMIȘOARA!(...) STIMAȚI CONDUCĂTORI AUTO, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, PUTEȚI FI AMENDAȚI PE BAZA ÎNREGISTRĂRILOR DE LA RADARELE ȘI CAMERELE VIDEO DIN SISTEMUL DE MANAGEMENT COMPUTERIZAT AL TRAFICULUI! Astăzi, 13.09.2017, s-a semnat între Primăria Timișoara și Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, prin Primar, Nicolae Robu și Director Direcția Edilitară, Culiță Chiș, pe de o parte, respectiv Inspector Șef, Aurelian-Alin Petecel și Șef Serviciu Rutier, Petru Rumega, pe de altă parte, protocolul de colaborare în exploatarea sistemului municipal de management computerizat al traficului. ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, POT FI ACORDATE AMENZI PENTRU TOT CE SEMNALEAZĂ SISTEMUL CA ÎNCĂLCARE A LEGII! DECLAR SOLEMN: NU EXISTĂ NICIUN PLAN DE AMENZI, NICIUN SCOP ÎN SINE DE A AMENDA, TOT CE URMĂRIM ESTE CIVILIZAȚIE ȘI SECURITATE ÎN TRAFIC ÎN ORAȘUL NOSTRU! DAR SISTEMUL ESTE NECRUȚĂTOR! Haideți, atunci, să respectăm legea și să nu ajungem la a fi amendați! Mi-ar plăcea să fim orașul cu cele mai puține amenzi pe cap de locuitor!", a scris Robu pe Facebook.

Numai că sistemul de la Timişoara nu funcţionează nici acum, iar informaţiile pe surse sunt că nici Clujul nu va declara „momentul zero" până când lucrurile bat pasul pe loc în Banat.

Şi mai există un aspect, cel politic. Dacă va ploua cu amenzi, administraţiile locale se pot gândi că vor plăti politic, la alegerile următoare, disciplinarea cu forţa a şoferilor.

 

 

Comenteaza