Roci vulcanice în Piaţa Unirii. Începe modernizarea

Roci vulcanice în Piaţa Unirii. Începe modernizarea
Piaţa centrală a oraşului intră în proces de modernizare de luna aceasta.

Piaţa Unirii devine un şantier începând de luna aceasta. Aşa cum s-a anunţat, latura vestică urmează să fie închisă definitiv şi transformată în zonă pietonală. Lucrările la acest obiectiv sunt programate să înceapă după Zilele Culturale Maghiare, care vor avea loc la finalul acestei săptămâni. Se vor executa însă lucrări de modernizare pe toate laturile din piaţa centrală a Clujului.

Primul pas pentru modernizare se face pe latura sudică. Mai exact, trotuarul de la instersecţia cu strada Universităţii până la intrarea pe Bulevardul Eroilor va fi complet refăcut şi va semăna cu cele modernizate de pe străzile Memorandumului sau Moţilor. Dalele actuale vor fi înlocuite cu bazalt, dar şi cu andezit. Aceasta este o rocă magmatică rezultată prin erupţie vulcanică, cu o granulaţie fină, de culoare brună, violetă, până la cenuşiu. Materialele folosite pentru lucrările din centrul Clujului sunt aprobate de Comisia Zonală a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj.

„Piaţa va fi închisă pe latura vestică, unde va fi eliberat trotuarul prin mutarea teraselor cu câţiva metri. Acestea vor fi amplasate pe gradene, unde sunt parcările astăzi. Va exista o zonă cu stâlpişori pe care vor putea intra maşinile de aprovizionare, într-un interval orar prestabilit. Pe latura estică, în locul parcărilor vor fi un trotuar şi o alveolă pentru intrarea maşinilor în parcarea din partea de nord. Pietonalul va fi extins cu 2 metri. Şi trotuarul de pe partea Muzeului de Artă va fi lărgit, iar acolo va apărea şi o pistă de biciclete. Tot acolo va fi mutat standul de taxi. Va fi vegetaţie peste tot, mai multă decât până acum. Ieşirea din parcarea din Piaţa Unirii nu se va mai putea face spre latura de vest; maşinile vor ieşi direct pe latura nordică, în partea Consulatului Maghiar", a explicat în penultima şedinţă de consiliu local arhitectul Tudor Pănescu, de la societatea Planwerk, cea care a întocmit proiectul.

Lucrările ar urma să dureze câte trei luni pentru fiecare latură a pieţei, iar primăria nu a anunţat încă dacă se vor desfăşura pe rând sau concomitent.

Execuţia cade în sarcina ARL Cluj S.A., o societate care aparţine concernului Strabag SE Austria. Licitaţia a avut loc în toamna anului trecut. De curând, ARL a asfaltat drumul de trei kilometri din Făget, unde a avut ca parteneră firma NV Construct.

DECLARAŢIE
"Va fi o zonă modernă, cu terase, spaţii de agrement, spaţiu verde, piatră de granit, iluminat ultramodern; staţiile de taxi rămân în centru, dar pe cealaltă latură"
Emil Boc, primarul Clujului

 

Comenteaza