Primăria îşi caută avocat care să o apere de Curtea de Conturi. Punctul dispărut de pe ordinea de zi a Consiliului Local

Primăria îşi caută avocat care să o apere de Curtea de Conturi. Punctul dispărut de pe ordinea de zi a Consiliului Local
Primăria speră să se prezinte mai bine la recurs, după ce a pierdut în primă instanţă procesul cu Curtea de Conturi pe subiectul susţinerii financiare a evenimentelor cultural-artistice generatoare de profit.

Municipalitatea clujeană caută avocat şi este dispusă să îi plătească 30.000 de euro plus TVA ca să câştige un proces extrem de delicat. Primăria contestă raportul de anul trecut al Curţii de Conturi: inspectorii acestei instituţii au considerat, printre altele, că finanţarea nerambursabilă a unor evenimente culturale şi artistice generatoare de profit, respectiv sprijinul financiar acordat de Primărie bisericilor, pentru lucrări neeligibile, sunt nelegale. Numai că, la Tribunal, în primă instanţă, judecătorii au dat câştig de cauză Curţii de Conturi pe aceste speţe (şi Primăriei, pe altele).

Acum urmează recursul (AICI), iar Primăria nu mai merge „la bară" cu angajaţii Direcţiei Juridice, ci vrea un avocat. Măsura a fost supusă aprobării Consiliului Local şi a trecut cu 18 voturi „pentru" şi două abţineri. A fost însă singurul punct de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a deliberativului local în care au ieşit scântei.

Consilierul PSD Dan Morar a acuzat Primăria că refuză să prezinte raportul Curţii de Conturi, pe care l-a cerut de un an. Morar a atacat şi juriştii Primăriei, despre care a spus că dau dovadă de lipsă a anumitor capacităţi şi a profesionalismului. Morar a refuzat să voteze în favoarea acestei hotărâri de consiliu local, spunând că nu are cum să aprobe bani de la buget pentru o situaţie care nu i-a fost adusă la cunoştinţă. PSD-istul s-a abţinut şi la fel a făcut şi reprezentantul ALDE Adrian Mureşan.

În discuţie a intrat şi consilierul local PNL Radu Moisin, care a afirmat că juriştii Primăriei sunt depăşiţi de numărul mare de dosare. „Un avocat nu are mai mult de 50 de dosare deodată, în vreme ce fiecare dintre cei zece jurişti ai Primăriei se ocupă de câte 400 de dosare", a arătat Moisin, la rândul său avocat. Primarul Emil Boc a afirmat că, în cazul în care Primăria va pierde procesul, oraşul va rămâne fără festivalurile care l-au făcut atât de apreciat.

Punctul 40f de pe ordinea de zi, cel referitor la alegerea unui avocat, nu a fost publicat pe website-ul Primăriei nici înainte de şedinţa de Consiliul Local, nici după. Inclusiv la ora când publicăm acest articol, proiectul buclucaş nu apare pe website. Găsiţi punctul 40f în secţiunea „documente", de mai sus.

Iată decizia instanţei privind punctele unde Primăria a pierdut procesul în primă instanţă, potrivit clujust.ro:

II.4 Conducerea UATM Cluj-Napoca va analiza rapoartele de activitate și rapoartele financiare întocmite de beneficiarii finanțărilor nerambursabile, vastabili - în temeiul art. 33 (3) din Legea nr. 94/1992, republicată - întinderea prejudiciului cauzat bugetului local referitor la acordarea și decontarea finanțărilor nerambursabile, pentru activități care au generat profit și va dispune măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii.

II.5 Conducerea UATM Cluj-Napoca va analiza rapoartele de activitate și rapoartele financiare întocmite de beneficiarii finanțărilor nerambursabile, vastabili - în temeiul art. 33 (3) din Legea nr. 94/1992, republicată - întinderea prejudiciului cauzat bugetului local referitor la acordarea și decontarea finanțărilor nerambursabile, pentru cheltuieli neeligibile sau fără documente justificative și va dispune măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii

II.6 Conducerea UATM Cluj-Napoca va analiza rapoartele de activitate și rapoartele financiare întocmite de beneficiarii finanțărilor nerambursabile, vastabili - în temeiul art. 33 (3) din Legea nr. 94/1992, republicată - întinderea prejudiciului cauzat bugetului local referitor la acordarea și decontarea finanțărilor nerambursabile, prin plata unor sume mai mari decât cele cuvenite pentru proiecte nerealizate integral și va dispune măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii.

II.7 Conducerea UATM Cluj-Napoca, va stabili - în temeiul art. 33 (3) din Legea nr. 94/1992, republicată - întinderea prejudiciului cauzat bugetului local, privind derularea Contractului de finanțare nerambursabilă pentru proiectul "Festivalul internațional de film Transilvania 2014", realizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, referitor la acordarea și decontarea finanțărilor nerambursabile, pentru activități care au generat profit și va dispune măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii.

II.8 Conducerea UATM Cluj-Napoca, va stabili - în temeiul art. 33 (3) din Legea nr. 94/1992, republicată - întinderea prejudiciului cauzat bugetului local, referitor la acordarea și decontarea sprijinului financiar pentru unitățile de cult, pentru lucrări neeligibile și va dispune măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii.

 

Comenteaza