Lovitură de graţie: PNL pierde majoritatea în CJ Cluj

Lovitură de graţie: PNL pierde majoritatea în CJ Cluj
În urma unui protocol de colaborare semnat de patru consilieri judeţeni, PNL pierde majoritatea în Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

În urma unui protocol de colaborare semnat miercuri de patru consilieri judeţeni, PNL pierde majoritatea în Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Schimbarea vine după ce consilierii Rareş Rusu (ales pe listele PDL) şi Andreea Morar (aleasă pe listele PDL), care votau până acum în noua majoritate PNL-PDL, şi un alt consilier judeţean independent, Axente Husar (fost PPDD), care şi el vota alături de PNL, au hotărât, alături de consilierul PC Eugen Druţă, să formeze un grup informal în cadrul CJ Cluj, care să voteze în interesul cetăţenilor.

Cei patru au stabilit să se întâlnească înainte de fiecare şedinţă de consiliu judeţean şi să stabilească un punct de vedere comun asupra votului pe care îl vor da în plen pe diverse proiecte. Conform protocolului de colaborare semnat de ei, "acest grup nu are obligaţii politice", iar colaborarea dintre cei patru consilieri va fi una „colegială, constructivă, fără lider de grup".

„Numărul face puterea, pentru a putea pune în aplicare proiecte în interesul clujenilor, noi, consilierii judeţeni Andreea Morar, Druţă Eugen, Axente Husar şi Rareş Rusu, aflaţi între mai multe interese politice majoritare, am decis să facem acest protocol de colaborare în interesul cetăţenilor", se arată în documentul semnat

Noul grup informal afirmă că este dispus să negocieze cu toate forţele politice din CJ şi să voteze acele proiecte care sunt bune pentru comunitate, indiferent de cine ar fi iniţatorii lor, PNL, PSD sau UDMR. Astfel, PNL rămâne cu doar 16 consilieri judeţeni şi nu-şi va mai putea promova singur proiectele în cadrul CJ.

Consilierul Judeţean Rareş Rusu, a declarat că acest grup rămâne deschis şi pentru alţi colegi consilieri, dacă aceştia doresc să li se alăture. În acest sens, la conferinţa de semnare a protocolului a fost prezent şi consilierul judeţean Valentin Pop, fost la PPDD, dar exclus din partid, care deocamdată a ales doar să stea la masa plenului forului judeţean alături de cei patru.

Doi dintre cei patru consilieri judeţeni, Andreea Morar şi Axente Husar, sunt în momentul de faţă consilieri independenţi. Morar şi-a dat demisia din PDL în perioada „transferurilor politice" permise de controversata ordonanţă de urgenţă nr. 55 a guvernului Ponta, iar Husar a fost exclus din PPDD şi a ales şi el în perioada de „mercato" politic să se declare independent. În aceeaşi perioadă a demisionat din PDL şi a migrat spre PMP şi consilierul judeţean Rareş Rusu.

Toţi trei au declarat că nu le este frică că îşi vor pierde mandatele, după ce legea de aprobare a acelei ordonanţe de urgenţă a fost declarată ca neconstituţională, iar cea anterioară, nemodificată, stabilea, că acela care pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales îşi pierde mandatul.

„Mă voi supune rigorilor legii. Dacă va fi să-mi pierd mandatul, îmi voi continua activitatea. Voi sta cu o măsuţă în faţa sediului de partid şi voi aduna semnături pentru proiectele de interes ale comunităţii", a afirmat  Rusu.

Colegul său de grup, independentul Husar (exclus din PPDD, procesul de contestare a deciziei fiind încă pe rol, n. red.), susţine că „de regulă, legea nu este retroactivă".

„Dacă ne vom pierde mandatele, se va crea un haos în administraţie. Au fost vreo 800 de primari şi câteva mii de consilieri locali şi judeţeni care pe perioada în care ordonanţa a fost în vigoare au aprobat acte administrative - acelea vor deveni nule de drept. Eu cred că noile prevederi vor opera doar pentru viitor", a mai spus Husar.

Singurul dintre cei patru care nu are emoţii în privinţa pierderii mandatului este Eugen Druţă, care a rămas la PC şi anunţă că nici nu vrea să plece din partid.

Contactat de ZIUA de CLUJ, liderul consilierilor judeţeni ai PNL, Mihai Seplecan, spune că salută iniţiativa colegilor săi şi speră ca partidul său să aibă o bună colaborare cu ei.

„Sunt convins că în primul rând vor sprijini proiectele care vin în spijinul comunităţii. Toţi au origini de dreapta şi sper să fie alături de noi. Acest grup poate fi şi o alternativă de colaborare pentru noi, dacă UDMR nu înţelege să vină alături de noi, în condiţiile în care are vicepreşedinte la judeţ, un viceprimar la municipiu iar la nivel naţional nu se mai află la guvernare cu PSD.

Cred că lucrurile încep să se aseze în Consiliul Judeţean Cluj odată cu formarea acestui grup, iar noi cei din PNL sper să avem un dialog constructiv atât cu ei, cât şi cu PSD şi UDMR", a mai spus fostul preşedinte interimar al CJ Cluj, consilierul judeţean Mihai Seplecan.

 

Comenteaza