Licitație de 11 milioane de euro de la Cluj, anulată de CNSC

Licitație de 11 milioane de euro de la Cluj, anulată de CNSC
Contestată de mai multe firme, licitația a fost anulată și va trebui reluată.

Consiliul Naţional pentri Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a decis miercuri să anuleze licitaţia organizată de Compania de Transport Public (CTP) Cluj pentru cumpărarea a 50 de autobuze nearticulate noi.

Atribuirea a fost câştigată de Mercedes, firma care reprezintă celebrul brand în România fiind singura care nu a fost descalificată. Informaţia a fost publicată în exclusivitate de Linia9.ro, în 30 mai. La procedură au mai participat Solaris şi BMC. În faza evaluării tehnice şi economico-financiare, a fost descalificată compania BMC. În finală au intrat Mercedes şi Solaris. S-a trecut la etapa a doua a evaluării ofertei, unde s-a constatat că Solaris nu a respectat cerințele din caietul de sarcini şi a fost de asemenea descalificată. Mercedes a obţinut un punctaj de 100%. Preţul oferit a fost de aproape 219.500 de euro pentru un autobuz.

Isuzu, Solaris şi BMC s-au adresat CNSC, după finalizarea atribuirii. Isuzu nici măcar nu a apucat să depună o ofertă, la fel ca MAN. De altfel, din informaţiile noastre, principala nemulţumire a celor trei societăţi a fost organizarea concursului de pe o zi pe alta. Procedura a fost blocată iniţial de contestarea caietului de sarcini, iar când s-a dat „verde" pentru licitaţie, totul s-a desfăşurat în fix 24 de ore. Firmele au aflat la ora 16 că trebuie să depună oferta până a doua zi la ora 16. Nimeni nu e neutru în acest „război" pe aproape 11 milioane de euro. Mercedes s-a implicat la CNSC ca intervenient în favoarea CTP.

Vehiculele pe care CTP vrea să le cumpere trebuie să fie de 12 metri, cu motor diesel euro 6, echipate full, cu camere video interioare şi exterioare, computer de bord, sistem de numărare a călătorilor, trapă pentru persoane cu dizabilităţi şi validatoare de ticketing. Cele 50 de autobuze ar urma să fie achitate din creditul de 20 de milioane de euro pe care CTP l-a luat de la Raiffeisen.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este un organism independent, cu activitate administrativ - jurisdicţională, a cărui organizare şi funcţionare este reglementată de Legea nr. 101/2016, privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, respectiv a regulamentului de organizare şi funcţionare aferent. Instituţia are în componenţa sa 11 complete de soluţionare a contestaţiilor, fiecare dintre acestea fiind formate din trei membri, dintre care unul (licenţiat în drept) are calitatea de preşedinte.

 

Comenteaza