Graba statuilor, la Cluj. Una costă peste 80.000 de euro

Graba statuilor, la Cluj. Una costă peste 80.000 de euro
Iuliu Maniu, la birou.

Clujul va avea în curând două noi statui, foarte aproape una de cealaltă.

În lipsa unui momument al Centenarului Marii Uniri, care apare bugetat pe 2018, Primăria se grăbește să realizeze alte statui.

Iuliu Maniu, lângă Baba Novac


Iuliu Maniu are legătură cu Marea Unire. S-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ținut-o atunci, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”. Pe 2 decembrie 1918, la vârsta de 45 de ani, a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de Interne. Maniu a fost deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.


Statuia va fi amplasată în Piața Ștefan cel Mare și îi va ține de urât lui Baba Novac. Va fi amplasată pe trotuarul din preajma zidului vechi cetăți a Clujului, la 11 metri depărtare de acesta, pe spațiul public. Miercuri, Consiliul Local a aprobat amplasamentul statuii.

Iuliu Hossu, pe esplanada noii catedrale


Pe de altă parte, zilele acestea, Primăria a alocat o sumă importantă pentru un alt monument, cel al cardinalului Iuliu Hossu: 388.000 de lei, adică aproximativ 83.000 de euro. Și acesta va fi amplasat în partea centrală vestică, în esplanada noii catedrale greco-catolice. Au fost prevăzute etapele. Etapa I: Realizare prototip; Etapa II: Transpunere în material intermediar; Etapa III: Realizare soclu - materiale etc.; Etapa IV: Turnare bronz (toate operațiile); Etapa V: Montare, inscripționare etc.


Și Iuliu Hossu este un erou al Marii Uniri. A fost cel care a citit la 1 Decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Ulterior acesta s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române). Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți doi fruntași ardeleni, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I.

Ilarion Voinea l-a sculptat pe dr. Mircea Luca


Statuia cardinalului va fi realizată de sculptorul Ilarion Voinea. Primăria a ales calea cumpăririi directe de la firma acestuia Ilvoltart SRL. Voinea a realizat o mulțime de monumente de la Cluj-Napoca, dedicate unor personalități istorice importante: Alexandru Ioan Cuza, Episcop Ioan Bob, Romulus Vuia, Ion Creangă, Onisifor Ghibu, Octavian Goga, Emil Isac, Woodrow Wilson, Alexandru Vaida-Voevod, Sigismund Toduţă. Tot Voinea a realizat și statuia fostului fotbalist și conducător al Universității Cluj, doctorul Mircea Luca, de la Cluj Arena.


”Un „clasic” între contemporani, Ilarion Voinea aparţine acelei generaţii de artişti formate în spirit academic pentru care abordarea statuarului era o condiţie esenţială a exercitării profesiunii de sculptor. El îşi continuă vocaţia neabătut, lucrând în toate acele materiale hărăzite sculpturii: piatră, marmură, lemn, bronz. Busturilor de personalităţi culturale ori politice, destinate spaţiilor publice, Ilarion Voinea le adaugă lucrări de atelier sau lucrări monumentale cu temă liberă, în această din urmă zonă el dând formă unei viziuni personale din care nu lipseşte interesul faţă de structura şi textura materialelor utilizate şi nici faţă de anumite experimente de poziţionare în spaţiu a compoziţiilor. Un geometrism bine studiat şi abordat în compoziţii echilibrate face dovada, pe de o parte, a tipului său de formare ca artist la Academia de Artă clujeană, pe de alta, a experienţei dobândite de-a lungul timpului. Sculptor complex în abordarea temelor, în viziune, în tipul de interogare a materialelor, Ilarion Voinea este totodată un artist prolific şi conştient de misiunea sa”, spunea Luiza Barcan, în 2014.

Comenteaza