BNR a lansat o nouă monedă. E din aur și are valoarea nominală de 500 de lei

BNR a lansat o nouă monedă. E din aur și are valoarea nominală de 500 de lei

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur.

Moneda are ca temă 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu. Aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică. Aceasta are ca inscripţie "ROMÂNIA", în arc de cerc, cu anul de emisiune "2023" şi stema României. Valoarea nominală a monedei este 500 LEI, potrivit BNR.

Reversul monedei prezintă atât portretul şi numele, cât şi semnătura lui Iuliu Maniu. Totuși, uitați nu au fost nici anii în care a trăit acesta, evidențiați fiind pe monedă și ei, "1873" şi "1953".

Aceste noi monedele din aur vor avea un ambalaj în capsule de metacrilat transparent. Ele vor fi însoţite de broşuri de prezentare, dar şi de certificate de autenticitate. Acestea vor fi redactate în trei limbi diferite, şi anume româna, engleza şi franceza. Tot pe certificatele de autenticitate ale monedelor se vor găsi și semnăturile guvernatorului BNR, dar şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese

Prețul de vânzare nu va fi obișnuit. Astfel, valoarea de vânzare a acesteia este de 14.500 lei. În acest preț sunt incluse TVA-ul, broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Aceste monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu vor putea circula pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică.

Comenteaza