Gară veche, piaţă nouă. Miercuri se inaugurează GALERIE FOTO

Gară veche, piaţă nouă. Miercuri se inaugurează GALERIE FOTO
Piaţa Gării, aşa cum a fost ea modernizată începând de anul trecut, va fi dată în folosinţă miercuri.

Piaţa Gării, subiectul preferat al ZIUA de CLUJ, în toamnă, pentru că lucrările au bătut pasul pe loc luni la rând, este acum gata de inaugurare. Miercuri, primarul Emil Boc, întors dintr-o scurtă vacanţă la mare, este aşteptat să vină în inspecţie.

Tunelul care uneşte pasajul de sub Piaţa Gării cu cel care iese la peroane a fost realizat de Abed Nego Com SRL, o firmă din Oradea. La suprafaţă, de lucrări s-a ocupat asocierea Diferit - Kiat.

Luni, la gară era forfotă mare, pentru că se făceau ultimele finisaje, iar o cisternă de la Rosal venise cu apă pentru ca dalele şi intrările în pasaj să fie spălate temeinic. Poate miercuri primarul va observa că dalele sunt curate, dar ciobite şi puse la fel de aiurea ca toate celelalte, de pe strada Horea.

Noul tunel, lung de 90 de metri, este încă închis. Nu se ştie prin ce miracol am găsit-o pe prima utilizatoare, Anica Belceanu, o pensionară de 67 de ani. „Mi-a spus cineva că pot să o iau pe aici, dar am crezut că nu mai pot să ies. E lung pasajul şi, cum eram singură, mi s-a făcut frică", a spus doamna Belceanu.

Lucrările de modernizare din Piaţa Gării fac parte din proiectul european aferent modernizării tramei stradale din Cluj-Napoca, în lungime de 26,6 km, valoarea acestuia fiind de circa 20 de milioane de euro. Pentru reabilitarea pasajelor subterane au fost alocată suma de 1 milion de euro, bani de la bugetul local.

Întreaga circulaţie din zonă va fi restructurată. "Vor fi standuri de taxi în faţa gării, dar şi parcări oblice pentru clujenii care vor veni la gară. Cei care vor veni de pe strada Horea şi doresc să vină în faţa gării vor putea intra pe banda care îi va duce la intrare. În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, vreau să îi informez pe toţi cei care vin din zona Baciu, Zalău şi care până acum erau obişnuiţi să treaca prin faţa gării pentru a merge pe Oaşului şi Bd. Muncii că de acum înainte va fi presemnalizare de la podul Locomotivei, să o ia prin spatele gării, pe strada Fabricii de Chibrituri. Astfel, vor evita să mai treacă prin centru. De asemenea, în comisia de circulaţie vom analiza posibilitatea efectuării virajului la stânga de pe strada I.L. Caragiale înspre gară", a explicat zilele trecute primarul Emil Boc.

Conform proiectului european, în Piaţa Gării au fost plantaţi arbori şi au fost montate bănci. În etapa următoare, la intrarea în pasaje vor fi montate lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

 

Comenteaza