Dragnea promite că noua pistă a Aeroportului Cluj va fi gata în octombrie. A dat "undă verde" şi investiţiilor Tetarom I şi IV VIDEO

Dragnea promite că noua pistă a Aeroportului Cluj va fi gata în octombrie. A dat
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a venit astăzi la Cluj la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu şi a vicepreşedintelui PSD, Ioan Rus, din două motive: pentru a verifica şantierul pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Cluj şi pentru a semna două contracte de investiţie pentru Tetarom I şi IV.

În ceea ce priveşte noua pistă a Aeroportului Cluj, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că aceasta va fi gata în toamna acestui an, mai exact în 15 octombrie, astfel încât operatorii aerieni să nu plece. De asemenea, venirea sa la Cluj era necesară în acest context pentru a exista o întâlnire cu toate autorităţile implicate în construcţia şi în punerea în funcţiune a noii piste de decolare-aterizare, având în vedere că acolo se execută un proiect de deviere a pâraielor Becaş şi Murători.

"Era nevoie de o coordonare, astfel încât fiecare parte să îşi facă treaba. Noua pistă trebuie să devină operaţională încă din toamnă pentru a nu exista niciun risc să plece actualii operatori aerieni", a spus Dragnea.

Întrebat dacă există un conflict între aeroport şi celelalte entităţi care lucrează în cadrul proiectului, Dragnea a dat asigurări că nu se pune o astfel de problemă, ci a venit la Cluj doar să îi pună de acord pe reprezentanţii firmei care se ocupă de instalarea sistemului de semnalizare a noii piste şi pe cei ai Direcţiei de Ape Someş-Tisa, care au termen să finalizeze lucrările în timp util.

"Până în luna iunie se vor finaliza lucrările de deviere a pâraielor, urmând ca zona să fie sistematizată ,astfe încât să se poată monta sistemul de semnalizare. De asemenea, Direcţia de Apă Someş-Tisa are sarcina să pună sistemele de apărare a pistei", a mai spus Dragnea. 

La întâlnire a fost prezentă şi Lucia Vraga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, care a dat asigurări că banii s-au dat pentru prima etapă de deviere a Someşului şi că nu există niciun impediment ca lucrările să nu fie gata la timp.

Tot astăzi, Liviu Dragnea a semnat contractul de finanţare pentru „Dezvoltarea Parc Industrial Tetarom I - Edificare clădiri, extindere şi modernizare infrastructură", de pe Tăietura Turcului, şi cel pentru finanţare europeană nerambursabilă „Parc Industrial Tetarom IV", din Feleacu.

Proiectul vizează dezvoltarea parcului industrial Tetarom I din Cluj-Napoca. Cele peste 69 de milioane de lei (din care aproximativ 61 de milioane de lei fonduri nerambursabile) vor fi folosite pentru construirea unor clădiri și pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii existente - drumuri de acces, parcări etc. Cu doar o lună în urmă, pe 29 martie a.c., a fost semnat contractul pentru Parcul Industrial Tetarom IV, care va fi amenajat în comuna Feleacu, lângă Cluj; proiectul are o valoare totală de aproape 55 de milioane de lei, din care circa 35 de milioane, sumă nerambursabilă. Ambele proiecte vor fi finalizate în anul 2015.

"Al doilea motiv pentru care am vrut să vin la Cluj este extinderea Tetarom I şi Tetarom IV - o poveste de succes care ne arată cum o autoritate locală știe să atragă bani europeni, pentru Cluj, ca să devină un pol de creștere semnificativ, dar şi pentru celelalte județe, ca să se dezvolte într-un ritm mai alert. Povestea Tetarom, începută în 2010, ne spune că dezvoltarea nu se bazează pe măsuri de austeritate impuse, ci pe investiții", a subliniat vicepremierul Dragnea.

Cele două proiecte semnate la Cluj și Oradea au o valoare totală de peste 153 de milioane de lei.

Amintim că Ziua de Cluj a scris în martie 2013 despre intenţia Consiliul Judeţean de a extinde reţeaua de parcuri industriale. Directorul societăţii Tetarom, care administrează aceste parcuri, a arătat atunci că anul acesta ar urma să se pună bazele proiectului din comuna Feleacu. Infrastructura parcului va fi finanţată din fonduri europene. În schimb, Consiliul Judeţean trebuie să asigure cheltuielile pentru amenjarea şantierului şi să semneze un contract de asociere cu administraţia comunei, în vederea eliberării titlului de parc industrial.

Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.

Citeşte mai multe detalii despre costul investiţiilor din parcurile Tetarom în ataşul articolului.

 

Comenteaza