Comercianţi, vi se pregăteşte ceva!

Comercianţi, vi se pregăteşte ceva!
Primarul Clujului a anunţat că se pregăteşte informatizarea unor demersuri ale comercianţilor în relaţia cu municipalitatea.

Primarul Emil Boc a anunţat, marţi, la Realitatea FM, că acordurile de funcţionare pentru comercianţii clujeni vor putea fi eliberate on-line de la 1 iulie. „Trecem la o altă etapă de informatizare a prelucrării electronice a cererilor pentru cetăţeni. După eliberarea certificatelor de urbanism şi prelungirea acestora, după prelungirea autorizaţiilor de construire, trecem la eliberarea în format electronic a acordurilor de funcţionare", a spus Boc.

Acesta a precizat că sunt circa 9.000 de comercianţi în Cluj, persoane fizice şi juridice, şi că volumul de muncă este mare: sunt procesate în jur de 1.500 - 2.000 de cereri anual. Acordul de funcţionare cuprinde orarul aprobat şi domeniul de desfăşurare a activităţii.

Edilul şef a precizat cum se va desfăşura procesul. „Comericanţii vor trebui să depună copiile documentelor prevăzute de lege pe site-ul edirect.e-guvernare.ro, care este un site foarte bun, dar nu e folosit aproape de nimeni. Noi le descărcăm, le prelucrăm şi eliberăm acordul. Marea noutate este că dacă celor care depun cererile le lipseşte o piesă, nu i se va da retur la întregul dosar. I se va scrie civilizat, pe email, şi i se va cere să depună piesa care lipseşte. Aşa nu mai pierde omul timp cu statul la ghişeu. Tot ce trebuie să facă un comerciant este să obţină semnătura electronică, care costă sub 100 de lei", a explicat Emil Boc.

Potrivit primarului, în acest moment eliberarea unui astfel de acord durează 2-3 luni, în timp ce, dacă cererea se face electronic, va dura cel mult 30 de zile. „Poate dura şi 3 zile, dacă dosarul este depus înaintea întrunirii comisiei formate din reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, pentru că decizia nu o ia un funcţionar, ci o comisie", a dezvăluit Boc.

Municipalitatea şi-a propus ca în perioada următoare, cu sprijinul Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovare în IT, să ducă şi mai departe procesul de informatizare a relaţiei cetăţenilor cu administraţia.

 

Comenteaza