ANCHETĂ. „Piraţii" din transporturi. Pasagerul ţepuit şi dosarul unei evaziuni fiscale

ANCHETĂ. „Piraţii
Transporturile de călători au legi foarte clare după care se ghidează. Numai că unii îşi bat joc de ele, cu largul concurs al celor care trebuie să controleze şi sancţioneze.

Într-un articol precedent (AICI), scriam că transportatorii din grupul Alis au toate semnalmentele unor „piraţi". Fac curse pentru care nu au licenţe de traseu valabile, încalcă programul de transport şi caietul de sarcini asumat, caută cu tot dinadinsul să fure clienţii unor operatori de bună credinţă etc. Şi asta sub privirea blajină a autorităţilor care ar trebui să vegheze la respectarea legii. Totul se reflectă în calitatea precară a serviciilor oferite pasagerilor, principalii învinşi ai sistemului.

Introducere: Agrar a apărut de nicăieri, dar numai pe hârtie

Vă promiteam alte dezvăluiri scandaloase din transportul de călători clujean. De la început, trebuie precizat că, deşi pare un domeniu neinteresant, transportul de călători - judeţean şi interjudeţean - se bucură din partea partidelor de suficient interes. Se învârt sume uriaşe de bani nefiscalizaţi, iar zona aceasta este una dintre furnizoarele de capital pentru campaniile electorale. La o altă scară, se poate compara cu problema furtului din păduri.

În luna aprilie, Consiliul Judeţean Cluj a organizat o licitaţie pentru atribuirea de trasee judeţene pe zece pachete. Decizia a venit după ce, în februarie 2016, Curtea de Apel Cluj a anulat licenţele de traseu cuprinse în aceste pachete. În paranteză, să spunem că pachetele sau grupele sunt alăturări de trasee către destinaţii apropiate din punct de vedere geografic; logica este ca un transportator să fie atras din punct de vedere economic cu un traseu, dar să opereze şi un altul, mai puţin profitabil, astfel încât reţeaua să fie cât mai extinsă. De ce s-a ajuns la proces: la licitaţia din 2013, datele au fost introduse eronat în sistemul electronic naţional de reprezentantul consiliului judeţean, iar rezultatul s-a dat pe trasee individuale, nu pe grupe, aşa cum se anunţase. Cel care a atacat rezultatul atribuirii a fost prefectul judeţului Cluj, care a şi avut câştig de cauză. Din 2 mai, noii câştigători au luat în primire traseele. Dar nu toţi. Povestea noastră de astăzi începe de aici.

Marea surpriză a licitaţiei de acum două luni a fost câştigarea unei grupe de trasee, Turda - Bădeni, Turda - Bădeni, de către o firmă necunoscută la Cluj. Toată lumea s-a întrebat cine este Agrar SRL, din Fieni, Dâmboviţa. Învinsă a fost societatea Autotrust Corporation SRL, din grupul Alis, care deținea grupa de ani buni. Firma din Fieni a ochit această singură grupă şi a obţinut-o cu un punctaj foarte mare, 48,60 de puncte, unde maximum era 49. Punctajul arată că a licitat cu maşini noi şi foarte bine dotate din punct de vedere al confortului. Probabil locuitorii din Mihai Viteazu, Corneşti şi Bădeni s-au bucurat şi s-au văzut deja făcând naveta la Turda în autobuze cu aer condiţionat şi condiţii decente. Aveau să fie însă dezamăgiţi.

Posibilă evaziune fiscală

Aşteptată la Cluj după atribuire, Agrar SRL nu a venit nici până acum. Nu a adus nicio maşină, niciun şofer, niciun mililitru de carburant. Doar biletele sunt marcate Agrar SRL. Ceea ce relatăm noi aici are toate atributele unei evaziuni fiscale.

Aşadar, din 2 mai, pe traseele în cauză au continuat să circule exact aceleaşi maşini ca înainte. Fotografiile arată clar: autobuzul/microbuzul este acelaşi, numărul de înmatriculare, identic, doar sigla Alis a dispărut (FOTOGRAFII EDIFICATOARE ÎN GALERIE). Legea spune că o firmă poate opera doar cu maşini aflate în proprietate sau care sunt cumpărate în leasing. Informaţiile noastre arată că mijloacele de transport de pe traseele din zona Mihai Viteazu aparţin unor oarecare Iosif Crişan, Traian Şipoş, Dumitru Zăhan, Petho Ştefan, Vasile Ilieş. Autotrust Corporation şi Tours Claus, membre Alis Grup, au şi ele câte o maşină sau două. Supăraţi că au fost învinşii licitaţiei din primăvară, pare că cei de la Alis au găsit o formulă să mai câştige bani pe traseele de la Mihai Viteazu.

Am sunat la Agrar SRL să ne lămurească. „Maşinile nu sunt înmatriculate de noi. Avem oarecare... Nu vă pot da informaţii la telefon", s-a scuzat un domn care nu a dorit să se prezinte.

Problema este însă mult mai veche şi mai gravă. În realitate, sursele noastre spun că aceste trasee din zona Mihai Viteazu nu au fost operate niciodată în totalitate nici de Alis. Am vorbit cu oameni din zonă care spun că maşinile aparţin unor „piraţi", care probabil că împart profitul cu deţinătorii oficiali de licenţă. Greu de crezut că nimeni nu a prins de veste. În mod normal, la primul control, toate maşinile din imagini ar fi trebuit oprite şi lăsate, conform legii, fără talon şi plăcuţe de înmatriculare. Nu se putea ajunge aici fără larga complicitate a celor care trebuie să vegheze la respectarea legii.

O singură întrebare: dacă, Doamne fereşte, un astfel de „pirat" se răstoarnă în timp ce duce copiii la şcoală şi mor câteva suflete nevinovate, cine va fi de vină? Amintindu-ne de Colectiv, nu putem decât să ne închipuim că unda de şoc va ajunge până la conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi la cea a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier.

 

Comenteaza