2022 va rămâne în istorie tot ca unul mediocru la km de autostradă și drum expres / Drumurile noi pe care vom circula în 2023 dacă „toate planetele se aliniază și câteva minuni se întâmplă”

2022 va rămâne în istorie tot ca unul mediocru la km de autostradă și drum expres / Drumurile noi pe care vom circula în 2023 dacă „toate planetele se aliniază și câteva minuni se întâmplă”
| Foto: Facebook - Asociația Pro Infrastructură

Cu toate că restricțiile pandemice au fost eliminate la începutul anului, autoritățile naționale nu se pot lăuda cu prea multi km de autostradă sau drumuri expres dați în folosință în 2022. Media pe anul curent este apropiată de cea din trecut, totuși, 2023 ar putea fi un an record din acest punct de vedere.

Anul 2022 este un an mediocru din punct de vedere al infrastructurii, deoarece autoritățile naționale nu au reușit să inaugureze mai mult de 53 de km de autostradă și drumuri expres, o medie cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, potrivit Asociației Pro Infrastructură (API).

„2022 va rămâne în istorie tot ca un an mediocru la numărul de kilometri de autostradă și drum expres inaugurați: 53, în jurul mediei multianuale obișnuite. Circulăm pe DEx12 Balș-Slatina (40 km) și în decembrie ne dăm și pe Sibiu-Boița (13,17 km), apropiindu-ne la mustață de borna simbolică de 1000 km: 954,75 km de autostradă și 39,85 de drum expres”, arată Asociația Pro Infrastructură într-o postare pe Facebook.

2023 - Ori la bal, ori la spital

Din punct de vedere al inaugurărilor, anul 2023 poate să fie un an record din acest punct de vedere, cu aproape 170 de km de autostradă și drum expres dați în folosință.

„Dacă toate planetele se aliniază și câteva 160 minuni se întâmplă pe ici pe colo, scenariul ultra-optimist ne dă un total de puțin peste 167 kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic în 2023, un record absolut pentru țara noastră.

Dar dacă timpul trece leafa merge, autoritățile dorm pe ele, nu iau urgent deciziile potrivite, nu rezolvă birocrația, nu deblochează șantierele și lasă antreprenorii să tragă liniștiți de contracte, atunci probabil că și în 2023 vom aduna doar loturile sigure: A0 Sud A2-DN6, DEx12 Slatina-Colonești și A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău, total 78,53 km. Dezamăgitor, însă într-adevăr peste medie, 2013 fiind ultima dată când România a depășit borna de 80 km noi într-un an.

Finalul de sezon și ieșirea din iarnă sunt DECISIVE. ACUM e timpul să se ia măsurile critice necesare pentru a transforma 2023 în anul record pe care ni-l dorim cu toții. Iată situația actuală pe fiecare proiect care are șanse de a fi gata în 2023”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructură.

Care sunt loturile de autostradă neterminate?/Nord-Vest - A3, Nădășelu-Zimbor, tot mai puține șanse

„Autostrada A0. Pe sud, loturile 1 (16,93 km) și 2 (16,3 km) sunt scadente în 2023 și turcii de la Alsim Alarko nu rup norii, dar avansează într-un ritm decent care ne dă speranțe că vom circula între DN6 și A2 cel mai târziu la sfârșitul toamnei. Pe nord, lotul 2 are termen 2024, dar antreprenorul (UMB) are forța de a livra în 2023 secțiunea DN1-A3 (aproximativ 10 km), dacă și CNAIR îi cere asta.

Autostrada A3. Sectorul Nădășelu-Zimbor (30,06 km) are din ce în ce mai puține șanse să fie dat în trafic anul viitor. De ce? CNAIR nu a aprobat nici până astăzi cele două modificări de soluții tehnice la Nădășelu și Topa Mică. Fiecare zi de indecizie și tergiversare amână deschiderea, tot mai improbabilă. Mai departe, pe tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului inaugurarea înainte de termen, în 2023, este practic imposibilă.

Certă în 2023 este inaugurarea celor 13,55 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău, sperăm în luna mai. Dar, clasic, CNAIR este prinsă iar cu temele nefăcute: nu s-a hotărât ce soluție de conectare va cere turcilor de la Nurol să execute la Porț. Fără ea, lotul este muzeu.

Drumurile Expres. Tronsonul 3 al DEx12 Craiova-Pitești, între Slatina Nord-Est și Colonești (31,75 km) este aproape o certitudine pentru 2023. Ba chiar, cu multă determinare din partea constructorului (UMB) și multă muncă de rezolvare a birocrației făcută de CNAIR și instituțiile responsabile, putem visa și la segmentul Colonești-Albota (circa 18 km).

Din păcate, pe DEx12 Craiova-Balș (17,7 km) italienii de la Tirrena Scavi sunt mai aproape de reziliere decât de finalizare. Sperăm să își revină și să ducă la bun sfârșit șantierul în 2023, depășind cu multe, multe luni termenul contractual.

În nord-vest, pe drumul de legătură dintre Autostrada A3 și Centura Oradea, austriecii de la Strabag fac o demonstrație de forță și au șanse foarte bune să deschidă cei aproximativ 13 km de drum expres veritabil spre finalul anului 2023, înainte de termen”, a conchis API.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza