Două săptămâni de mers cu bicicleta. Marţi se lansează sistemul de bike-sharing

Două săptămâni de mers cu bicicleta. Marţi se lansează sistemul de bike-sharing
Primăria a anunţat că va da drumul sistemul implementat pe bani europeni marţi, 17 noiembrie.

Proiectul de închirieri de biciclete al Clujului, plătit de municipalitate din bani europeni, şi care trebuia lansat în 2013, este în sfârşit pregătit de lansare. Marţi, la ora 12:00, primăria îl va porni în mod oficial. Cu această ocazie va avea loc şi „un marş de promovare şi încurajare a utilizării bicicletei ca mijloc alternativ de transport, în vederea îmbunătăţirii mobilităţii urbane în zona metropolitană Cluj", spun reprezentanţii municipalităţii.

Dacă ninge, la 1 decembrie se închide prăvălia

Teoretic, la 1 decembrie este posibil să se pună lacăt pe biciclete, iar sistemul să hiberneze până la 1 martie. Din august până în octombrie, sistemul a fost folosit de voluntari, care au fost rugaţi să semnaleze problemele pe care le-au întâmpinat.

Proiectul "Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete", realizat cu bani europeni şi atribuit pe vremea lui Sorin Apostu asocierii Viacor Engineering Bucureşti - Rico SRL, trebuia să fie funcţional în vara anului 2013, dar a suferit mai multe amânări. Reţeaua are prevăzute 50 de staţii, dintre care 43 în Cluj-Napoca, şi 7, inexistente în acest moment, în Apahida şi Floreşti. Peste 500 de biciclete au fost achiziţionate în program, care are un buget total de 17,6 milioane de lei. Din această sumă, 13,4 milioane de lei au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Bicicletele, cartelele şi semnele de circulaţie sunt considerate a fi cheltuieli neeligibile pentru proiect, acestea fiind suportate de municipalitate. Prin intermediul acestui sistem, clujenii se vor putea deplasa gratuit cu bicicleta, pe baza unui card emis la cerere, care permite ridicarea din stație a unei biciclete şi depozitarea în punctul de sosire. Conform datelor oferite la începutul proiectului, vor exista 6.000 de carduri, iar sistemul va fi gestionat de două servere care se vor afla la Primăria Cluj-Napoca.

Regulament şi preţuri

Conform regulamentului votat de consilierii locali la începutul acestei luni, o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. După scurgerea acestui interval de timp, păstrarea vehiculului nu mai este gratuită: utilizatorii vor plăti o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că aceasta a fost returnată.

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06:00-24:00, valabil de luni până duminică. Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la închiriere, dar în cel mult 12 ore de la durata maximă - ora 24:00 din ziua închirierii - se aplică o amendă în valoare de 100 de lei. De asemenea, pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se vor percepe amenzi între 100 şi 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei, utilizatorul va scoate din buzunar 650 de lei.

Închirierea bicicletelor se va face în baza unui card emis de Primăria Cluj-Napoca. Persoanele sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte, în timp ce tinerii sub 14 ani nu pot beneficia de acest serviciu. Cardul este nominal şi nu poate fi împrumutat unei alte persoane.
Perioada de funcţionare a sistemului poate fi întreruptă în perioada 1 decembrie - 1 martie, în funcţie de condiţiile meteo. În acest răstimp, se va efectua revizia totală a parcului de biciclete.

 

Comenteaza