Vacanță în străinătate? De ce acte ai nevoie când ieși din România dacă mașina pe care o conduci nu e a ta

Vacanță în străinătate? De ce acte ai nevoie când ieși din România dacă mașina pe care o conduci nu e a ta
| Foto: Politia de Frontiera

Poliția de Frontieră vine cu o serie de precizări pentru cei care se pregătesc să plece în concediu în străinătate la volanul unei mașini care nu e pe numele lor.

Potrivit Poliției de Frontieră, circulația unui mijloc de transport în traficul internațional este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980.

Potrivit acestor acte normative, la trecerea frontierei de stat a României, conducătorul unui autovehicul trebuie să prezinte la control permisul de conducere valabil și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

„În acest context, având în vedere aspectele prezentate, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.)”, transmite Poliția de Frontieră.

Intenţionezi să tranzitezi frontiera în perioada următoare?

Polițiștii de frontieră au câteva recomandări pentru cei care intenționează să treacă granița în acest weekend, având în vedere că se observă o creştere a valorilor de trafic în punctele de trecere, pe sensul de ieșire din țară, în special la frontiera de vest şi sud a României:

  • Infomează-te cu privire la situaţia traficului, consultând aplicaţia Trafic on-line de pe site-ul Poliţiei de Frontieră!
  • Vezi ce puncte de frontieră sunt mai libere şi reconfigurează-ţi traseul în funcţie de valorile de trafic!
  • Pregătește din timp documentele de călătorie pentru efectuarea cât mai rapidă a formalităţilor de frontieră!
  • Verifică cu atenţie condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români!

Informații suplimentare din sfera de competență a Poliției de Frontieră, poţi afla apelând 021.9590, care funcționează în regim permanent.

Comenteaza