Femeile cu anumite meserii, risc mai mare de cancer. Care sunt job-urile care le-ar putea îmbolnăvi

Femeile cu anumite meserii, risc mai mare de cancer. Care sunt job-urile care le-ar putea îmbolnăvi

Femeile care lucrează în anumite domenii ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, sugerează un nou studiu.

Astfel, cercetătorii au descoperit că femeile care au lucrat în contabilitate timp de un deceniu au fost de două ori mai predispuse să dezvolte cancer ovarian, în timp ce femeile din construcții au fost de aproape trei ori mai predispuse.

Cele care lucrează în vânzări, în comerțul cu amănuntul, în industria confecțiilor și în construcții ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare, potrivit unui nou studiu publicat luni, în revista Occupational and Environmental Medicine – OEM (Medicina muncii și a mediului), scrie 360medical.ro.

Însă autorii studiului au subliniat că aceste „concluziile rezultate sunt limitate”, aceștia solicitând mai multe cercetări pentru a examina legăturile dintre riscul de cancer ovarian și diferitele ocupații.

Cercetătorii, conduși de cadre universitare din Montreal, Canada, au făcut legătura între ocupații și riscul de cancer ovarian examinând date despre 491 de femei canadiene cu cancer ovarian și comparându-le cu 897 de femei fără boală.

De asemenea, au comparat aceste date cu CANJEM (matricea canadiană de expunere la locul de muncă), un instrument care oferă estimări ale probabilității de expunere în rândul lucrătorilor cu o anumită ocupație și, pentru cei expuși, diverse măsuri de expunere,  pentru a examina orice potențiale expuneri la locul de muncă – de exemplu, dacă este mai probabil ca acestea să intre în contact cu o anumită substanță chimică în timpul serviciului.

După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, au descoperit că anumite locuri de muncă pot fi legate de un risc sporit de îmbolnăvire.

Femeile care au lucrat ca coafeză, frizer sau cosmeticiană au părut să aibă un risc de trei ori mai mare.

În același timp, femeile care au lucrat în contabilitate timp de un deceniu au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta boala, în timp ce femeile care au muncit în construcții au fost de aproape trei ori mai susceptibile.

Vânzătoarele au avut un risc cu 45% mai mare, în timp ce lucrătoarele care confecționează sau modifică haine au părut să aibă un risc cu 85% mai mare.

Cercetătorii au declarat că femeile care s-au dovedit a avea un risc mai mare au fost, de asemenea, mai predispuse de a fi expuse la o serie de „agenți”, inclusiv talc cosmetic, amoniac, peroxid de hidrogen, fixativ de păr, fibre sintetice, fibre de poliester, coloranți organici sau pigmenți și înălbitori.

„Am observat asocieri care sugerează că profesiile ca cele de contabilitate, coafură, vânzări, croitorie/țesătorie și ocupațiile conexe pot fi legate de riscuri excesive”, au scris autorii.

„Este nevoie de cercetări suplimentare bazate pe populație pentru a evalua posibilele pericole pentru femeile care lucrează și ocupațiile deținute în mod obișnuit de femei”, au precizat aceștia.

Într-un editorial conex, academicienii de la Institutul Național de Cancer din Maryland, Statele Unite, subliniază că femeile sunt subreprezentate în „studiile de cercetare a cancerului profesional”.

Aceștia au declarat că acest studiu „ne reamintește că, deși lipsa de reprezentare a femeilor în studiile privind cancerul profesional – și chiar și potențialele strategii de abordare a acestei probleme – sunt cunoscute de mult timp, este încă nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește studierea riscurilor profesionale ale femeilor”.

„Prin excluderea femeilor, ratăm oportunitatea de a identifica factorii de risc pentru cancerele specifice femeilor, de a evalua dacă există diferențe de risc specifice sexului și de a studia expunerile care au loc în ocupațiile deținute în principal de femei”, au scris autorii în concluziile acestui studiu.

Comenteaza