P Cum să consumi mai puțină energie în 2022 și implicit să ajuți mediul înconjurător?
Zi de zi, alegerile pe care le facem au un impact major asupra mediului înconjurător. Poluarea a devenit o problemă de top la nivel global, de care fiecare dintre noi este responsabil. Uneori, a nu acționa în niciun fel este tot o decizie în sine, a nu face schimbări sustenabile când acestea sunt posibile înseamnă tot o acțiune împotriva mediului înconjurător. Cum să consumăm cât mai puțină energie în 2022, astfel încât impactul nostru asupra schimbărilor climatice să fie cât mai redus? Iată mai jos câteva idei demne de urmat.
Partea cea mai bună este că un consum mai redus de energie electrică, gaze naturale și combustibili pentru automobil nu înseamnă doar poluare în minus, ci și cheltuieli în minus, deci bani în plus! Chiar dacă în prezent colaborezi cu un furnizor energie electrica și gaze naturale care îți oferă un preț foarte avantajos la energie, un consum mai redus tot se va simți la buget!
- Alege aparate electronice și electrocasnice eficiente energetic! Indiferent că ne referim la aparatul de aer condiționat, mașina de splălat rufe sau vase, aparatul frigorific sau aspiratorul pe care îl folosești la curățenia în locuință, o clasă de consum mai bună se traduce prin consum mai scăzut. Pot fi diferențe de zeci de procente, deci este un capitol extrem de relevant!
- Similar, optează pentru un automobil cu un consum mai redus de combustibil. Ai putea alege chiar un automobil hibrid sau 100% electric. Mai mult, încearcă să eviți să mergi cu mașina personală când ai alte variante la dispoziție. Mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta ori trotineta! Vei face mișcare, deci vei câștiga sănătate din start, pe lângă partea de sănătate prin prisma protejării mediului înconjurător.
- Stinge lumina când ieși dintr-o cameră, nu lăsa lumina aprinsă când pleci de acasă, nu lăsa TV-ul pornit inutil, nu aerisi camerele cu centrala termică pornită sau cu aparatul de aer condiționat în funcțiune. Evită să lași aparatele în priză, nu folosi mai mult de un produs electronic în același timp.
- Dacă locuiești la casă, poți să instalezi panouri solare fotovoltaice sau sisteme legate de energia eoliană. Captând energie regenerabilă, eviți cel puțin parțial consumul de energie convențională din rețeaua națională. Desigur, o parte din energia electrică pe care o primim de la furnizori este energie verde, dar valoarea procentuală este încă destul de mică din nivelul total.
- În timpul zilei, folosește din plin lumina naturală și evită să folosești surse de lumină artificială.
- Uită de becurile convenționale și alege-le pe cele cu cel mai bun randament, becurile LED de ultimă generație. Toate corpurile de iluminat ar trebui să fie dotate cu LED-uri.
Uniunea Europeană a stabilit noi măsuri împotriva poluării, însă la nivel de economie acestea se aplică gradual. Ne aflăm într-o situație de urgență climatică, fiecare dintre noi poate acționa pe cont propriu pentru a diminua impactul negativ asupra mediului pe care omenirea îl exercită zi de zi... Unele țări precum Germania sau țările din nordul Europei acționează deja înaintea celorlalte, cu fel de fel de măsuri în favoarea protejării mediului înconjurător.