Cum să alegeți cea mai bună motocoasă? 5 criterii de luat în considerare înainte de achiziție

Cum să alegeți cea mai bună motocoasă? 5 criterii de luat în considerare înainte de achiziție
| Foto: nelic / Shutterstock.com

Chiar dacă sunteți un amator sau un profesionist, grădina și curtea au nevoie să fie întreținute. Pentru acest lucru, veți avea nevoie pe lângă uneltele specifice grădinăritului, de o motocoasă. Există diferite tipuri de motocoase, fiecare cu propriile caracteristici și utilizări unice. Veți găsi modele portabile, modele electrice, pe benzină sau trimmere cu acumulator. Fiecare tip de model este potrivit pentru anumite sarcini.

Mărimea grădinii și a curții

Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este dimensiunea grădinii și a curții ce urmează să fie tunsă. Pentru o curte sau grădină cu suprafețe mai mici, o motocoasă mică, ce poate fi ușor de manevrat, precum cele electrice, pot fi de ajutor. Funcționează pe suprafețe mici și taie în mod uniform gazonul. 

Pentru suprafețe mai mari însă, ce depășesc 100 mp, este necesară o motocoasă de putere medie. În acest caz un motor pe benzină se va dovedi mai util. Alegeți o cositoare pe benzină puternică, cu un motor ce deține suficienți cai și putere pentru a tăia chiar și cele mai groase buruieni.

Viteza de rotație a lamelor

Viteza cu care se rotesc lamele determină viteza cu care iarba este tăiată. O viteză de rotație mai mare, înseamnă o rată mai rapidă de tăiere, ceea ce are ca rezultat un tip de tăiere mai scurt, precum și o tăiere impecabilă a ierbii. Vitezele mici înseamnă o rată mai mică de tăiere, ceea ce înseamnă mai mult timp destinat tăierii.

Luați în considerare lățimea de tăiere 

Lățimea de tăiere este importantă pentru că ajută la finalizarea tăierii gazonului mai repede. Motocoasele au în general o lățime de tăiere de la 20 la 35 cm. Cu cât dimensiunea lamei este mai mare, cu atât veți termina de tăiat iarba mai repede. Ținând cont de mărimea grădinii și a curții, alegeți un model de motocoasă cu lățimea de tăiere potrivită.  

Caracteristici de tăiere a ierbii

Gazonul poate fi tăiat cu ușurință cu o motocoasă cu fir, în timp ce buruienile și plantele mai groase necesită lame tip disc sau cuțite. Alegeți o motocoasă care permite atașarea mai multor sisteme de tăiere, atunci când doriți să o utilizați pe mai multe tipuri de teren. 

O prindere confortabilă pe ghidon

Atunci când tăiați iarba, motocoasa trebuie să fie suficient de stabilă, pentru a putea lucra în siguranță cu ea. Asigurați-vă că alegeți o motocoasă confortabilă cu mânere stabile în timpul folosirii. Dacă mânerele se simt slăbite, s-ar putea să întâmpinați dificultăți în a tunde iarba. 

Odată ce ați decis asupra modelului de motocoasă, întreținerea corectă va ajuta la prelungirea duratei de viață a acesteia. Consultați manualul pentru instrucțiuni specifice de curățare și urmați-le cu atenție. Curățați motocoasa după fiecare utilizare și păstrați-o într-un loc ferit de umezeală.

Sursa de imagine: nelic / Shutterstock.com

Comenteaza