Advertorial Cele mai importante efecte ale plafonarii pretului la gaze

Cele mai importante efecte ale plafonarii pretului la gaze

Desi multi considera ca plafonarea pretului la gaze poate avea efecte pozitive si va ajuta populatia, trebuie luat in considerare faptul ca limitarea pretului gazului poate avea si efecte negative, deoarece, in primul rand, va afecta furnizarea de gaze.

Economii fortate datorate plafonarii

Pretul ridicat al gazelor naturale se datoreaza nepotrivirii dintre cerere si oferta, iar furnizorii  nu pot fi descurajati sa trimita gaze naturale catre UE. In al doilea rand, aceasta plafonare pret gaze ar putea determina UE sa se abata de la drumul principal, adica nevoia de a reduce consumul de gaze si de a folosi rapid surse regenerabile. 

Economiile de gaze fortate de pretul ridicat sunt deja vizibile atat in ​​companii, cat si in gospodarii. Conform celor mai recente date, in Germania, cea mai mare piata de gaze din UE, consumul de gaz a fost cu 1/4 mai mic decat media lunara din ultimii trei ani. 

Altii sunt, de asemenea, ingrijorati de stabilitatea pietelor financiare. Banca Centrala Europeana a publicat o analiza in care avertizeaza impotriva manipularii excesive a preturilor. Aceasta a admis ca un mecanism de atenuare a nivelurilor extreme ale preturilor si a volatilitatii pe pietele angro de gaze ar putea, in principiu, sa atenueze o serie de riscuri la adresa stabilitatii financiare, inclusiv cele care apar in perioadele de preturi ridicate si volatile ale gazelor.

Efecte datorate plafonarii pretului la gaze – ce este important de stiut?

Datorita faptului ca tarile UE isi doresc sa elimine dependenta de gaze naturale din Rusia, se doreste aplicarea unor masuri care au ca efect exact acest lucru. Astfel, pentru a reduce importurile din aceasta tara, se ia in calcul diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare si imbunatatirea conexiunilor intre tarile UE si retelele energetice ale acestora.

De asemenea, unul dintre cele mai benefice efecte este accelerarea tranzitiei catre surse regenerabile de energie, care vor duce la consolidarea rezilientei si autonomiei energetice.        

Aceasta plafonare a pretului la gaz de catre tarile membre ale UE vor avea ca rezultat protejarea cetatenilor si economiei, dar si reducerea dependentei energetice a UE, garantand totusi aprovizionarea cu gaze.

In concluzie, se poate spune ca, in mare parte, plafonarea pretului la gaze va duce la reducerea consumului, si, implicit, lascaderea sumelor de plata de pe facturi. De asemenea, prin reducerea consumului de energie electrica cu un procent de 5% in perioada de varf, va duce si la scaderea necesarului de gaze.

Etichete
Comenteaza