Anunțul unor noi măsuri ale UE împotriva Rusiei a inflamat din nou prețul gazelor

Anunțul unor noi măsuri ale UE împotriva Rusiei a inflamat din nou prețul gazelor

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa pe fondul intensificării temerilor cu privire la aprovizionarea cu gaze, din cauza unor noi sancţiuni impuse Rusiei.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa cu până la 7%, transmite Bloomberg. Unele ţări membre ale Uniunii Europene au cerut blocului comunitar să adopte rapid noi sancţiuni împotriva Rusiei, după apariţia unor informaţii privind o serie de atrocităţi comise de armata rusă în apropiere de Kiev. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că, în zilele următoare, ţara sa şi aliaţii săi vor cădea de acord asupra unor "noi măsuri" împotriva Moscovei, fără a oferi alte detalii. La rândul său, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht a spus că UE ar trebui să discute despre încetarea achiziţiilor de gaze din Rusia, scrie Agerpres.

În plus, traderii urmăresc şi deciziile cumpărătorilor de gaze după ce autorităţile de la Moscova au început să ceară ca plăţile să se facă în ruble. Deşi unele ţări analizează încă solicitările Moscovei, Lituania, un client relativ mic, a decis să înceteze să mai importe gaze din Rusia ca răspuns la solicitarea privind plata în ruble.

Luni în jurul orei 8:24 a.m., la Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 2,6%, până la 115 euro pentru un Megawatt-oră. De-a lungul săptămânii trecute, preţurile au crescut cu 11%, aceasta fiind prima creştere săptămânală înregistrată în ultima lună.

"Riscurile geopolitice ar putea să menţină creşterea preţului gazelor pentru o perioadă mai lungă. Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări", susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence, Henik Fung şi Chia Cheng Chen.

Comenteaza