Ce să mănânci ca să ai o memorie bună

Ce să mănânci ca să ai o memorie bună

. Ce să mănânci ca să ai o memorie bună? Iată 5 alimente care vă stimulează creierul și memoria!

1. Pește gras
 
 
Peștii precum somonul, păstrăvul și sardinele sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Aproximativ 60% din creierul tău este format din grăsimi, iar jumătate din acea grăsime este de tipul omega-3.

Creierul tău folosește omega-3 pentru a genera celulele nervoase, iar aceste grăsimi sunt esențiale pentru învățare și memorie. Omega 3 are, de asemenea, câteva beneficii suplimentare pentru creierul tău, precum încetinirea declinului mental legat de vârstă și pot ajuta la evitarea bolii Alzheimer.

 

2. Cafea
Există două componente principale din cafea care vă ajută creierul -  cafeina și antioxidanții.
Cafeina are o serie de efecte pozitive asupra creierului, inclusiv:

Vigilență crescută: cafeina vă menține creierul în alertă prin blocarea adenozinei, un mesager chimic care vă provoacă somn.
Stare de spirit îmbunătățită: cafeina poate stimula, de asemenea, unii dintre neurotransmițătorii care vă fac să vă simțiți bine, cum ar fi serotonina.
Concentrație marită: un studiu a constatat că, atunci când participanții au băut o cafea mare dimineața sau cantități mai mici pe parcursul zilei, au fost mai eficienți la sarcinile care necesită concentrare.

3. Afine
Afinele și alte fructe de pădure oferă antocianine, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Antioxidanții acționează atât împotriva stresului oxidativ, cât și împotriva inflamației, afecțiuni care pot contribui la îmbătrânirea creierului și la bolile neurodegenerative. De asemenea, s-a descoperit că unii dintre antioxidanții din afine se acumulează în creier și ajută la îmbunătățirea comunicării între celulele sale.

4. Curcuma
Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate pătrunde direct în creier și poate aduce beneficii celulelor de acolo.

Este un puternic compus antioxidant și antiinflamator care a fost legat de următoarele beneficii pentru creier: îmbunătățirea memoriei la persoanele cu Alzheimer, ameliorarea depresiei și creșterea noilor celule cerebrale.

5. Broccoli
Broccoli deține compuși puternici ai plantelor, inclusiv antioxidanți. De asemenea, este foarte bogat în vitamina K, oferind mai mult de 100% din doza zilnică recomandată, într-o porție de 91 de grame.

Pe lângă vitamina K, broccoli conține și o serie de compuși care îi conferă efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la protejarea creierului împotriva deteriorării.

Etichete
Comenteaza