Silvășan trage un semnal de alarmă: ”Nu e ușor să aduci jucători valoroși în România”

Silvășan trage un semnal de alarmă: ”Nu e ușor să aduci jucători valoroși în România”
Mihai Silvășan trage un semnal de alarmă cu privire la infrastructura din baschetul autohton. Antrenorul campioanei U-BT a explicat și motivele pentru care jucătorii valoroși sunt greu de adus în țară. ”Asta e realitatea și trebuie să trăim cu ea”.

Aflat la emisiunea "1 la 1" de la Realitatea FM Cluj, Silvășan a afirmat că volumul de antrenamente al copiilor care practică baschet e mult mai scăzut față de alte țări. Declarațiile au venit în contextul evoluțiilor modeste ale României de la EuroBasket 2017. "Vulturii" s-au clasat pe ultimul loc în Grupa C, pierzând toate meciurile.

"Suntem la un nivel foarte scăzut din punct de vedere al infrastructurii. Volumul de antrenamente este mai scăzut față de alte țări. La noi, un copil între 14 și 18 ani se antrenează o oră sau maxim două pe zi, ceea ce e foarte puțin.

Dacă comparăm cu Rasic, chiar și Kariniauskas (jucătorii campioanei U-BT - n. red.), ei se antrenează de la 4 ore în sus. Chiar și dacă te pregătești singur, numărul acesta de antrenamente între 14 și 18 ani face diferența", a declarat antrenorul campioanei României.

Silvășan a pus în discuție și lipsa de încredere a anumitor părinți pentru activitatea copiilor.

"E greu să schimbăm ceva. Noi, ca și națională, nu am fost niciodată la un nivel ridicat. E vorba și de mentalitate. Părinții pun mai mult accent pe școală și sacrifică mult timp pe care copiii l-ar avea pentru antrenamente. Asta nu e de acuzat. Noi nu putem intra în educația copiilor. Nu ne putem băga ca și antrenori sau club.

Cea mai bună soluție ar fi o școală sportivă de baschet, pentru că acolo ai două ore de sport pe zi. Puțini părinți ar alege să-și dea copiii la un liceu cu astfel de program. Însă dacă jumătate din ei ar ajunge acolo, ar fi un lucru extraordinar pentru baschet.

Mai e și reversul medaliei. Ai un copil foarte talentat, dar părinții nu cred în viitorul lui ca sportiv de performanță. Nu îl mai lasă la antrenamente, că are teză săptămâna asta de exemplu, și atunci volumul de antrenamente scade foarte mult și nici el nu progresează așa cum ar trebui".

Tehnicianul clujenilor crede că nivelul campionatului și bugetele de salarii sunt principalele motive pentru care jucătorii valoroși ajung foarte greu în România.

"Probabil că doi jucători din Turcia au salariu cât tot bugetul nostru de salarii. Și noi suntem considerați o echipă cu buget mare în România. Nu o să vină niciodată un Birčević (finalist la EuroBasket 2017 cu naționala Serbiei - n. red.) într-un campionat ca al României decât dacă îi dai dublu față de Istanbul BBSK.

Exemplul cel mai bun e Vlad Moldoveanu. A plecat de aici (în Turcia, la Büyükçekmece - n. red.). pentru un campionat mai puternic, pentru șansa de a se bate cu echipe de Euroligă. Un american pe care am vrut să-l luăm vara aceasta cerea în Israel o sumă, iar la noi cu 20-30% mai mult, doar pentru că nu avem un campionat la fel de bine cotat față de cel din Israel.

Asta este realitatea și trebuie să trăim cu ea. Nu e ușor să aduci jucători foarte buni în România. Îți trebuie bani mulți, trebuie să le prezinți proiecte bune, trebuie să fie atrași și din alte puncte de vedere".

Comenteaza