Exclusiv INTERVIU. Americanul îndrăgostit de România, de la U-BT. Giordan Watson: E o mare onoare să reprezint echipa națională

INTERVIU. Americanul îndrăgostit de România, de la U-BT. Giordan Watson: E o mare onoare să reprezint echipa națională
| Foto: foto u-bt.ro

Conducătorul de joc al campioanei României, dar și al naționalei a vorbit despre șansele “studenților” la titlu, viața în țara noastră și preferații săi din NBA.

După victoria cu SCM U Craiova, în care a reușit 22 de puncte, 6 recuperări și 6 pase decisive, Giordan Watson a acceptat să povestească pentru Ziua de Cluj ce l-a făcut să se întoarcă în România și ce îi place aici. Americanul de 32 de ani a venit la U-BT, la începutul acestui sezon de la echipa franceză, Le Mans. Watson a mai jucat în România pentru Energia Târgu Jiu în perioada 2013-2015.

Care sunt șansele ca U-BT să câștige din nou dubla Cupă - Campionat?

Avem o șansă bună și evident acesta e obiectivul nostru. Acum, încercăm să devenim mai buni cu fiecare antrenament, cu fiecare meci. Ne concentrăm foarte bine și cred că avem o șansă mare.

Poza noua 12.03.2018

(foto u-bt.ro)

Unde crezi că s-a făcut diferența în meciul cu Donar Groningen din FIBA Europe Cup?

Au o echipă bună și joacă excelent împreună. Oamenii mari sunt buni, fundașii sunt buni, antrenorul de asemenea. Au jucat acasă și au câștigat, deci au făcut ceea ce trebuiau să facă. Acum, e șansa noastră să jucăm acasă și să facem ce avem de făcut.

E echipa națională a României îndeajuns de bună pentru a juca la World Cup 2019?

Cred că avem o echipă care crește și care devine din ce în ce mai bună. Alte echipe au mai mult talent decât noi , au mai multă experiență, dar tot trebuie să jucăm împotriva lor. Nimeni nu ne-a dat vreo șansă în Croația și totuși am câștigat. Pe hârtie, poate nu avem cea mai bună, sau cea mai experimentată echipă, dar cred că tinerii joacă foarte bine, antrenorul face o treabă excelentă, deci mergem să jucăm și vedem ce se întâmplă.

De ce crezi că are nevoie România pentru a crește în baschet?

Cred că totul începe de la copii. Repsonsabilitatea cea mai mare e la cei care pregătesc copiii. Federația face un lucru bun prin regula care impune un tânăr român pe teren. Totuși, totul începe când ești foarte mic, munca începe de la copiii de șase sau de șapte ani.

Cum te simți la U-BT Cluj-Napoca?

Îmi place foarte tare, mă simt foarte bine. Orașul e foarte frumos, facilitățile sunt excelente, îmi place dorința de a câștiga a clubului, te face să vii concentrat în fiecare zi.

Ce înseamnă pentru un american să joace pentru echipa națională a României?

Eu o consider o mare onoare, deși sunt atâția baschetbaliști buni în lume, eu am această oportunitate. Nu e ceva la care m-am gândit când eram copil, dar când șansa a apărut am fost încântat. Faptul că reușesc să joc la acest nivel, în această atmosferă, e o mare oportunitate și sunt recunoscător.

Poza noua 12.03.2018

Giordan Watson, în tricoul naționalei României (foto fiba.basketball)

Care a fost părerea ta despre România când ai ajuns aici prima dată?

Am venit prima dată într-un oraș mic, Târgu Jiu, deci nu știam la ce să mă aștept. Am fost în diferite țări și am locuit în orașe diferite, deci m-am bucurat de o nouă experiență. M-am simțit foarte bine acolo, am avut colegi foarte buni și am prieteni din acea perioadă.

Te simți acum mai mult român sau mai mult american?

(Râde) Cu siguranță sunt american, dar îmi place cultura de aici, o înțeleg și mi-am făcut foarte mulți prieteni în țară și chiar mă simt bine aici. Poate România nu are cea mai bună reputație în Europa sau în lume, dar cred că oamenii care vin aici și văd Clujul, Bucureștiul sau alte orașe, chiar se simt foarte bine și le place în România.

Te-ai muta definitiv în România?

Depinde de foarte multe lucruri. Baschetul e bun acum, dar după ce termini cu baschetul trebuie să te gândești la familie și la cum vei face bani în continuare. Dar, mă simt foarte bine aici.

Care e locul tău preferat din România?

Când am fost aici, acum câțiva ani, am petrecut mult timp în București și a fost foarte bine. Clujul e un pic diferit de București, dar îmi place și aici.

Care dintre mâncărurile tradițional românești e preferata ta?

Clar sarmale. Nu știu cum să le prepar, dar oricine citește asta, dacă vreți să îmi faceți sarmale, nu sunt greu de găsit.

Cunoști pe cinvea care joacă în prezent în NBA? Ții legătura cu ei?

Cunosc câțiva băieți, mai tineri decât mine, care joacă în NBA și mai vorbesc cu ei. Am jucat acum doi ani împreună cu un baschetbalist, Kem Birch, care acum joacă pentru Orlando Magic.

Cine e jucătorul tău preferat din NBA?

În acest moment, Kyrie Irving, el este foarte special.

Dar care e echipa ta favorită din NBA?

Sunt din Detroit, deci clar sunt fan Detroit Pistons, dar acum îmi place să-i urmăresc pe Cleveland Cavaliers și pe LeBron James.

Cine crezi că va câștiga titlul NBA în acest sezon?

Probabil Golden State Warriors, ei au cea mai bună echipă, joacă de mult timp împreună, deci ei sunt favorita clară la campionat.

Giordan Watson este un conducător de joc născut în anul 1985 în Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii. A urmat cursurile colegiului Central Michigan (2004-2008) și a intrat în Draft-ul NBA după terminarea studiilor. Deși nu a fost selectat, și-a început cariera de profesionit în Europa. În ultimii 10 ani, Watson a jucat în țări precum Germania, Islanda, Finlanda, Turcia, Franța și România.

Poza noua 12.03.2018

(foto fiba.basketball)

Echipele la care a mai evoluat Giordan Watson:

Eisbären Bremerhaven (Germania)

Giants Nördlingen (Germania)

Njarovik (Islanda)

Grindavík (Islanda)

Kouhajoki Karhu (Finlanda)

Energia Târgu Jiu (România)

Ușak Sportif (Turcia)

Le Mans (Franța)

Palmares:

Campion în Islanda - Grindavik (2012)

Câștigător al Cupei Islandei - Grindavik (2012)

Câștigător al Cupei României - Energia Târgu Jiu (2014)

Semifinalist în EuroChallenge - Ușak Sportif (2015)

Finalist al Cupei Franței - Le Mans (2017)

Câștigător al Cupei României - U-BT (2018)

Comenteaza