Propunere radicală: Consiliul Local să renunțe la acțiunile de la CFR. Soluţia lui Boc pentru "U", la fel de radicală

Propunere radicală: Consiliul Local să renunțe la acțiunile de la CFR. Soluţia lui Boc pentru
Consilierul local PSD Claudia Anastase a făcut o propunere, la dezbaterea pe bugetul municipiului pe 2016, pe care nimeni nu a îndrăznit să o facă până acum în CL: aceea ca deliberativul local, acționar la "U" și CFR, sa renunțe la participația sa de la clubul din liga întâi. Emil Boc a venit cu o altă abordare.

Din cauza că este în această situație, Consiliul Local (CL) nu poate, potrivit legii, să sprijine financiar niciunul dintre cele două cluburi.

"Am ales să facem parte dintr-un demers transpartinic de salvare a Universității Cluj. Vă propun să facem o analiză dacă să menținem acțiunile la două cluburi sportive din aceeași ramură, în speță fotbal. Îmi asum eu această propunere, știu că bărbații au sensibilități să își asume simpatii față de un club sau altul, deși probabil eu, deși sunt femeie, apreciez fotbalul mai mult decât destui dintre bărbați. Trebuie să luăm o măsură radicală: să vindem sau să renunțăm la acțiunile de la un club, altfel băltim în starea aceasta de inacțiune. Nu trebuie să fim acționari majoritari, ci un garant, mai ales că deținem marca, pentru continuitatea clubului față de reprezentanții anumitor companii care doresc să se implice", a spus Claudia Anastase.

Emil Boc a spus că, în acest moment, soluţia este înfiinţarea unei noi entităţi sportive, "curate". Primarul a explicat că, în luna martie, expiră contractul prin care s-a cesionat către club marca şi palmaresul, aşa încât din vară o nouă grupare cu numele Universitatea va putea fi înscrisă în ligile inferioare. Cea actuală, chiar dacă nu va da faliment, va trebui să poarte o altă denumire. Ca să susţină noua societate, consiliul local tot va trebui să renunţe la acţiunile de la CFR. Boc a mai spus că o majorare de capital acum la Universitatea nu se poate face legal, întrucât dacă banii merg către acoperirea datoriilor unei societăţi private va interveni Curtea de Conturi.

Marți, consilierul local PNL Radu Constantea anunțase că a trimis o adresă administratoarei judiciare a clubului Universitatea, Marieta Anastasescu, în care o invită la Cluj la discuţii. Adresa este „transpartinică": este semnată de liderii PSD şi UDMR din consiliul local, respectiv de cei doi co-preşedinţi PNL. Constantea a explicat pe larg pentru ZIUA de CLUJ în ce constă planul său de salvare a clubului.

„Am vorbit cu doamna administrator şi am invitat-o la Cluj cât mai curând; mi-a spus că va încerca să vină săptămâna viitoare. Vrem să ne prezinte situaţia actuală a clubului, despre care noi ştim din surse publice că este complicată; va trebui să vedem apoi ce putem să facem pentru a-l salva şi a-i asigura un viitor. Din păcate, conform legislaţiei în vigoare, nu putem aloca sume de bani clubului, pentru că suntem acţionari şi la CFR. Tot sperăm să se schimbe legea, dar aceasta este blocată de câţiva ani în Camera Deputaţilor. Ce putem noi să facem în prezent şi cred că este singura variantă viabilă este să aducem lângă club un grup de persoane sau de firme care să fie dispuse să se implice în salvarea acestui brand puternic, care este Universitatea. Personal am discutat deja cu mai multe companii locale şi regionale şi nu au spus „nu". Imaginea fotbalului nu este prea atrăgătoare, echipa e în liga a doua, aşa încât nu am găsit vreo firmă care să preia clubul de una singură; în schimb, dacă se alătură mai multe companii, nu mai există o asemenea reticenţă", a spus Constantea.

Citește și: Plan transpartinic de salvare a Universităţii. "Am vorbit cu companii locale şi regionale"

Universitatea Cluj se află în insolvenţă din februarie 2013. De curând, doi foşti jucători, Ionuţ Neag şi Emilian Dolha, au cerut falimentul clubului, din cauza unor datorii neachitate. Există datorii şi faţă de lotul actual; sâmbătă, din cauză că sunt neplătiţi de 3-4 luni, mai mulţi fotbalişti au refuzat să intre pe teren la meciul amical cu Sănătatea Cluj. Ei au fost îndepărtaţi pentru moment din lotul primei echipe.

Comenteaza