Pepiniera de ciclişti a României, căutată în şcoli

Pepiniera de ciclişti a României, căutată în şcoli
Din 2014, copiii cu talent pentru ciclism ar putea fi selectaţi pentru Lotul Naţional chiar de pe băncile şcolii, potrivit unei iniţiative a preşedintelui Federaţiei Naţionale de Ciclism, Eduard Novak. 80% din cicliştii amatori din Clubul Clujul Pedalează s-au calificat la Campionatele Naţionale de Ciclism, derulate în weekend, la Cluj-Napoca.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, campionul paralimpic Eduard Novak, va propune Ministerului Educaţiei un program special destinat copiilor talentaţi pentru ciclism. Proiectul ar urma să fie implementat din anul şcolar 2014 - 2015.

„Ar trebui, cât de curând, să implementăm un proiect în şcoli, pentru că la şcoală găseşti mulţi copii la un loc şi, cu mici teste poţi să alegi copiii cei mai potriviţi pentru ciclism. Însă, aici trebuie gândit un foarte bun management. Ne-am gândit la un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în care antrenorii de ciclism să ajungă în şcoli şi să selecteze, în timpul orelor de educaţie fizică, prin intermediul unor jocuri, copiii cei mai talentaţi", a dezvăluit Eduard Novak, pentru ZIUA de CLUJ.

La rândul lor, reprezentanţii cluburilor de ciclism sunt încântaţi de iniţiativă. Ei susţin că pepiniera de ciclişti va duce lotul României către performanţă.

„Este o iniţiativă extraordinară. Pentru noi, Clujul Pedalează, nu este ceva nou, am fost primii care am trasat clar categoriile de copii - 6 ani, sub 6 ani, 7-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani. Erau şi mai demult categoriile de copii, dar erau toţi într-o oală şi nu aveau şanse. Noi, din această cauză încercăm să-i atragem. Am pregătit categoriile tot la câte doi ani. E important să avem o paletă largă de unde să selectăm ciclişti. Sunt mulţi ciclişti care s-au apucat la o vârstă destul de înaintată şi din hobby au ajuns în lotul naţional", crede preşedintele Clubului de Ciclism Clujul Pedalează, Kertesz Levente.

Cu toate acestea, singura problemă e lipsa finanţărilor. Din acest motiv, Federaţia Română de Ciclism se gândeşte să-i implice şi mai mult pe părinţi în activităţile sportive ale copiilor care vor să facă performanţă.„Putem să implicăm şi părinţii în suportarea unor cheltuieli, pentru ca greutatea finanaciară a cluburilor să fie mult mai mic, pe de o parte, plăteşte părintele, pe de cealaltă parte fiecare copil primeşte totul pe gratis", a arătat Novak.

Ideea este împărtăşită de preşedinţii cluburilor. „În mod normal aşa se selectează, din proprie iniţiativă copiii vin la noi, avem şi copii de 6 ani în club. Bineînţeles este destul de greu, pentru că dacă părinţii nu-i susţin, atunci copiii se pot lăsa. Este important să fie pregătit şi susţinut copilul pentru acest sport, în funcţie de abilităţile lui", a spus Kertesz.

Pe de altă parte, profesorii de sport din Cluj susţin că nu doar baza de selecţie e importantă, ci şi antrenorii.

„Performanţa depinde şi de antrenori, iar antrenori nu prea sunt. Cu toate acestea, baza de selecţie din şcolile generale poate fi o idee foarte bună, pentru că se va adapta la potenţialul biometric al copiilor. La noi nu cred că e posibil să se aplice, pentru că noi deja avem o bază foarte bună de selecţie pentru atletism, handbal, volei şi judo", a explicat directorul Liceului cu Program Sportiv din Cluj, Ion Măcelaru.

80% din cicliştii amatori din Clubul Clujul Pedalează s-au calificat la Campionatele Naţionale de Ciclism, derulate în weekend, la Cluj-Napoca. „Clujul Pedalează e o pepinieră pentru familii şi copii. În La Campionatele Naţionale de Ciclism s-au calificat 80% din categoria de amatori", a spus preşedintele clubului Clujul Pedalează.

Clubul de Ciclism din Cluj-Napoca are 39 membri, iar lotul de profesionişti Interteam are 15 ciclişti.

Etichete
Comenteaza