Mersul cu bicicleta dăunează fertilităţii? Ce spun experţii

Mersul cu bicicleta dăunează fertilităţii? Ce spun experţii

Se crede că unele sporturi, dacă sunt practicate la intensitate mare şi fără precauţiile cuvenite, pot expune la anumite pericole. Un caz mult-dezbătut este cel al ciclismului.

Activitatea fizică are în mod cert, verificat, efecte pozitive asupra sănătăţii. Există însă unele sporturi care, dacă sunt practicate la intensitate mare şi fără precauţiile cuvenite, pot expune la anumite pericole. Un caz mult-dezbătut este cel al ciclismului. Convingerea că ciclismul pune în pericol fertilitatea masculină este destul de răspândită.

Înainte de a aborda subiectul posibilei legături dintre ciclism şi problemele de reproducere la om trebuie subliniat că acest sport poate fi practicat la intensitate scăzută, adică mai puţin de 3 ore pe zi la viteză mică, sau la intensitate mare, adică pentru mai mult de 3 ore pe zi sau de cel puţin 3 ori pe săptămână stând în şa cel puţin 40 de kilometri, scrie Mediafax.

„Fiind vorba de acestea, nu există o bază ştiinţifică solidă conform căreia acest sport provoacă modificări ale fertilităţii. Există unele studii care ajung la concluzia că ciclismul afectează negativ calitatea spermei, dar în aceste studii au fost examinaţi în principal bicicliştii profesionişti în timpul carierei şi nu cicliştii amatori.

În plus, chiar şi la sportivii de nivel înalt, situaţia tinde să revină la normal, după ce se încheie cu competiţia. În orice caz, la cei care practică acest sport de intensitate scăzută nu s-a demonstrat nicio corelaţie între activitatea fizică şi alterarea fertilităţii”, subliniază dr. Fabrizio Scroppo, şeful Serviciului de Andrologie al Institutului Clinic Villa Aprica din Como.

Amorţeala organelor genitale

Calitatea lichidului seminal la cei care practică ciclism de mare intensitate poate fi compromisă de cauze hormonale (în primul rând, scăderea testosteronului), comprimarea scrotului pe şa şi creşterea consecutivă a temperaturii testicule. Tocmai în privinţa acestui ultim aspect, un studiu ştiinţific confirmă că la cei care pedalează la intensitate scăzută creşterea temperaturii scrotului nu este de natură să afecteze fertilitatea”, adaugă dr. Scroppo.

Totodată, nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că ciclismul are efecte negative asupra fertilităţii masculine, deoarece modificările lichidului seminal au fost observate doar la sportivii profesionişti şi în raport cu perioada în care aceştia au participat la competiţii. În plus, nu există dovezi, din studii controlate şi serii mari, că acest sport favorizează disfuncţia erectilă la subiecţii altfel sănătoşi.

Deşi oarecum controversate, datele din literatura ştiinţifică arată că ciclismul, dacă este practicat la intensitate mare, poate favoriza şi tulburările genito-urinale. Într-adevăr, comprimările pe perineu care apar atunci când te urci în şa pot cauza probleme arterelor şi nervilor acestei părţi a corpului. Aceste presiuni pot da naştere la diverse disconforturi, precum ezitarea la urinare, nevoia de a merge la baie pentru a face pipi, creşterea numărului de urinări pe zi, nevoia de a urina în timpul nopţii, senzaţia de golire incompletă a vezica urinară și jeturi slabe.

„Contactul perineului cu şaua provoacă disconfort în această zonă, care poate duce la amorţeală a organelor genitale, la care ajunge mai puţin oxigen. Pentru a rezolva această problemă, amatorii pot pedala de pe şa aproximativ 10 minute la fiecare oră, astfel încât să faciliteze fluxul sanguin în zona pelviană. În plus, este important să poziţionaţi şaua şi ghidonul pentru a găsi cea mai confortabilă poziţie. În cele din urmă, trebuie purtată îmbrăcăminte respirabilă şi nu prea strâmtă”, sugerează dr. Scroppo.

Comenteaza