Horia Colibășanu, expediție nouă în Himalaya. Ţinteşte al treilea vârf ca înălțime de pe planetă

Horia Colibășanu, expediție nouă în Himalaya. Ţinteşte al treilea vârf ca înălțime de pe planetă
| Foto: stirileTVR.ro

Horia Colibășanu se pregătește pentru o expediție nouă în munţii Himalaya, în premieră românească: va urca pe Kangchenjunga (8586 m), al treilea vârf ca înălțime de pe planetă. 

În această primăvară, alpiniștii Horia Colibășanu și Marius Gane vor face din nou echipă pentru un obiectiv important în Nepal: prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (8586 m), al treilea vârf ca înălțime de pe planetă, a anunţat stiri.tvr.ro.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. În unele zile poate fi văzut și de la 110 kilometri depărtare, din India. Este un vârf încărcat de legende, iar cei care îl escaladează au parte de o vreme imprevizibilă și de avalanșele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-au găsit sfârșitul.

Horia Colibășanu se reîntâlnește cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.

Horia Colibășanu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcați. El este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna, Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. 

Comenteaza