CFR Cluj, învinsă de Astra. Supercupa merge în vitrina giurgiuvenilor

CFR Cluj, învinsă de Astra. Supercupa merge în vitrina giurgiuvenilor
"Feroviarii" au pierdut, 0-1, partida disputată sâmbătă seara pe Cluj Arena, împotriva Astrei Giurgiu. Unicul gol al Supercupei a fost marcat de mijlocașul William de Amorim (25 ani) în minutul 86, fotbalist aflat în vederile selecționerului Christoph Daum pentru o eventuală convocare la naţionala României.

Prima repriză a fost dominată în mod categoric de trupa lui Marius Șumudică, Astra având trei ocazii importante prin Teixeira, Fabricio Silva și Alexandru Ioniță. De remarcat rămâne, însă, lovitura de cap a lui Silva din minutul 21, la capătul unei centrări expediate de Boldrin și respinse cu mare tenacitate de goalkeeperul clujenilor, Traian Marc.

La polul opus, echipa antrenată de Vasile Miriuță s-a evidențiat printr-un joc agresiv, dovadă fiind şi numărul de cartonașe galbene încasate de clujeni, cinci în prima repriză, dar și accidentările din tabăra campioanei.

Cel mai notabil moment în acest sens rămâne contactul portarului Silviu Lung jr. cu internaționalul de tineret Alexadru Păun (21 ani) din minutul 27, fază care a necesitat oprirea meciului pentru trei minute. În tot acest timp, cei doi jucători au primit îngrijiri medicale, Păun suferind o ușoară contuzie în zona capului, iar Silviu Lung, o rană serioasă la nas.

În altă ordine de idei, atacul improvizat al giurgiuvenilor ar fi putut reprezenta un avantaj pentru CFR, având în vedere că în primele 45 minute a fost utilizat ca vârf împins veteranul Teixeira, jucător care evoluează de obicei pe postul de mijlocaș.

Atacanții Denis Alibec și Daniel Niculae au fost lăsați în afara lotului din cauza unor accidentări. Totuși, vârsta lui Teixeira nu a fost un impediment, el fiind cel care a inițiat prima acțiune periculoasă la poarta lui Marc, printr-un șut de la 25 m.

În aceeași măsură, starea vremii a pus în dificultate buna desfășurare a confruntării de la Cluj, gazonul fiind îmbibat puternic în apă din pricina unei ploi torențiale. Suprafaţa de joc s-a înrăutățit în actul secund, atunci când cantitatea de apă care s-a aşternut pe Cluj Arena a crescut considerabil.

Primul moment important al reprizei secunde a fost reprezentat de înlocuirea portarului Silviu Lung jr. cu George Gavrilaș. Având în vedere că Astra va debuta curând în preliminariile Ligii Campionilor, Șumudică a ales să fie prudent după incidentul din minutul 27, menajându-și titularul dintre buturi pentru disputele cu mize mai mari.

Introducerea atacantului Daniel Florea în locul mijlocașului francez Damien Boudjemaa s-a dovedit a fi decisivă. Linia ofensivă a celor de la Astra s-a întărit și nu a durat mult până la faza care avea să facă diferența de pe teren.

În minutul 86, la o fază în care Larie a trimis mingea spre Traian Marc, iar balonul s-a oprit într-o baltă, determinându-l pe portar să o degajeze din alunecare, câştigătorul a fost William de Amorim, care s-a trezit cu minge la picior şi a izbutit să o trimită în poartă, din afara careului.

Totuși, CFR-ul a avut câteva situații importante de a restabili egalitatea pe tabelă. În minutul 91, Alexandru Păun șutează puțin pe lângă poarta apărată de Gavrilaș, iar două minute mai târziu, Mureșan și Nouvier se încurcă la rândul lor în careul advers.

La ultima ocazie a CFR-ului, acelaşi fundaș expediază un balon mult peste poarta giurgiuvenilor, din 3 metri. Apărătorul care putea trimite meciul la penalty-uri a evoluat și pentru Astra, în sezonul 2012-2014, iar în perioada 2001-2007 s-a aflat în lotul Universităţii Cluj.

Una peste alta, se poate spune că a fost o partidă echilibrată, cu momente de dominare a formației din Giurgiu, clujenii remarcându-se prin agresivitatea de pe teren, dar și prin intervențiile salvatoare ale portarului Marc.

Cu toate acestea, calitatea jocului a fost afectată serios de starea suprafeţei de joc, ploaia inundând efectiv gazonul. Problema de duminică seara amintește de un alt incident asemănător, partida inaugurală de pe Arena Națională, România-Franța, din 2011, când terenul a cedat la doar câteva minute după primul fluier.

Astra Giurgiu își adjudecă cea de-a doua Supercupă a României, după cea din 2014, egalând CFR-ul la numărul de trofee (două astfel de trofee pentru fiecare echipă). Ultima Supercupă cucerită de CFR Cluj a fost cea obținută în 2010 contra vicecampioanei de atunci, Unirea Urziceni.

Întâlnirea a fost marcată de prezența în tribune a selecționerului Christoph Daum, a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dar și a foștilor internaționali Miodrag Belodedici și Jean Vlădoiu.

Daum a venit la Cluj pentru a-i urmări pe fundașul Mario Camora (29 ani) și pe William de Amorim (25 ani), în vederea unei posibile chemări la lot pentru prima partidă a României din preliminariile CM 2018, cu Muntenegru, din 4 septembrie.

Astra Giurgiu - CFR Cluj 1-0 (0-0)

Astra: Lung (Gavrilaș, 46) - Vangjeli, Geraldo, Fabricio Silva, Junior Morais - Ioniţă, Lovin (Oroș, min. 84), Boldrin - Boudjemaa (Daniel Florea, 61), Teixeira, De Amorim
Antrenor: Cristian Petre

CFR Cluj: Marc - Tiago Lopes, Larie, Mureşan, Camora - Jakolis (Nouvierm 88), Petrucci, Juan Carlos, Păun - Negruţ, Bud (Guimaraes, 70)
Antrenor: Vasile Miriuţă

A marcat: William de Amorim (86)

Cartonașe galbene: Petrucci, Jakolis, Larie, Tiago Lopes, Cristian Lopez, Păun / Teixeira, Boldrin

Au arbitrat: Istvan Kovacs (centru), Vasile Marinescu și Valentin Avram (tușieri), Marcel Bîrsan (rezervă)

Observator de joc: Ioan Onicaș

Comenteaza