Analiză. Cum arată primul 11 cu care CFR vrea titlul în 2018

Analiză. Cum arată primul 11 cu care CFR vrea titlul în 2018
Liderul Ligii 1 a avut o iarnă agitată, cu sosiri, dar și cu plecări, iar favoriții la titlu trebuie să integreze repede noile achiziții, dacă vor să intre în play-off la turație maximă.

Dan Petrescu va avea o misiune dificilă în alegerea titularilor, în special datorită evoluțiilor bune din partidele de pregătire ale unor jucători nou-veniți sau care nu au fost oameni de bază în 2017. Deși pe unele posturi sunt titulari incontestabili, există câteva semne de întrebare în legătură cu echipa pe care o va alinia tehnicianul în această primăvară.

În poartă, titular clar este Giedrius Arlauskis. Portarul lituanian a jucat de 14 ori în Liga 1, de la venirea sa la CFR, iar în 9 partide a reușit să păstreze poarta intactă. Mai mult, a primit doar 7 goluri în cele 1.260 de minute jucate. Celelalte două variante de portar, Cosmin Vâtcă și Tomislav Duka, nu reprezintă concurență pentru Arlauskis.

În apărare există o singură necunoscută. Cristi Manea va fi titular pe partea dreaptă, iar pe celălalt flanc Camora este punct fix la CFR în ultimii 6 ani, indiferent de antrenor. Andrei Peteleu și Alexandru Vlad reprezintă soluții pentru înlocuirea celor doi.

În centrul apărării este competiție pentru un loc de titular. Vinicius, considerat și de LPF unul dintre cei mai buni fundași din campionat, va fi probabil în primul 11. Brazilianul a jucat în 20 de partide și a reușit să înscrie de 2 ori. Pentru cea de-a doua poziție de fundaș central se luptă Andrei Mureșan, Kevin Boli și noua achiziție Gilvan. Mureșan a avut 16 apariții pentru CFR în acest sezon, în timp ce Boli a jucat de 8 ori pentru clujeni și de 7 ori pentru campioana Viitorul. Gilvan este în urmă cu pregătirea, după cum declara chiar Dan Petrescu, dar și brazilianul are o șansă la titularizare. Srdjan Luchin este abia a cincea variantă pentru centrul apărării.

Posturile de mijlocași centrali sunt bătute în cuie. În ciuda vârstei celor doi, Ovidiu Hoban și Emmanuel Culio vor fi cel mai probabil titularii "feroviarilor". Internaționalul român a jucat 20 de partide în Liga 1, în timp ce argentinianul doar 19, dar este golgheterul echipei cu 6 reușite. Alternativele pentru cei doi sunt croatul Damjan Djokovic, jucătorul adus în această iarnă de la FC Botoșani, Mihai Bordeianu, dar și polivalentul Laurențiu Rus.

În rândul oamenilor de atac este probabil cea mai mare concurență din lotul CFR-ului. Pe partea dreaptă se vor lupta pentru un post de titular Valentin Costache, Alex Ioniță și Billel Omrani. Internaționalul de tineret a evoluat foarte bine în amicale, perioadă în care a marcat de trei ori. În prima parte a sezonului a evoluat în 14 meciuri pentru Dinamo, a marcat de 3 ori și a oferit 5 pase decisive. Cel mai scump transfer al iernii, Alex Ioniță, ar putea să fie concurent pe post cu cei doi, dar Dan Petrescu poate să îl folosească și în zona centrală, în spatele vârfului. În oricare dintre poziții, fostul rapidist se simte foarte bine.Dovadă stau și cele 10 goluri și trei pase decisive în cele 20 de partide jucate pentru Astra în acest sezon de Liga 1. A treia variantă este cea mai puțin probabilă, dar Omrani ar putea fi reprofilat în bandă, dacă jocul o cere.


În spatele vârfului alegerea clară pare a fi Ciprian Deac. Deși, dacă pe acest post va fi preferat Ioniță, Deac va deveni titularul inconstestabil pe postul de mijlocaș ofensiv stânga. Internaționalul român a jucat excelent în acest sezon pentru CFR, iar în 21 de partide a marcat de 4 ori și a creat alte 11 goluri pentru colegii săi. În cazul apariției unor accidentări sau suspendări, variantele pentru înlocuirea lui Deac în stânga sunt Alexandru Păun, Bryan Nouvier și Sebastian Mailat.

Pe postul de atacant există două variante clare, George Țucudean și Ibrahima Balde. Ar putea exista un avantaj pentru jucătorul adus de la Viitorul în această iarnă, mai ales că Balde nu a jucat foarte mult în prima parte a sezonului. Țucudean este al doilea golgheter al campionatului, cu 11 reușite în 20 de partide. Fostul jucător de la Atletico Madrid, Balde a marcat doar de 4 ori în 11 apariții. Soluții de rezervă pentru poziția de vârf împins sunt Billel Omrani și tânărul Marius Coman.

În prima partidă a primăverii, cu Concordia Chiajna, primul 11 al CFR-ului ar putea arăta astfel: Arlauskis - Manea, Boli (Mureșan), Vinicius, Camora - Hoban (Djokovic), Culio - Costache (Omrani), Ioniță, Deac - Țucudean.

Meciul va avea loc pe stadionul din Gruia luni, 5 ianuarie, ora 20:45.

Comenteaza