Veste bună în pandemie! Imunitatea la COVID ar putea dura câțiva ani

Veste bună în pandemie! Imunitatea la COVID ar putea dura câțiva ani

Imunitatea la SARS-CoV-2 a celor care au trecut prin boală poate dura de la 8 luni la câţiva ani, arată un studiu american.

Datele provin din cercetări nepublicate încă, dar din laboratoare excelente, examinate de câţiva oameni de ştiinţă, scrie Corriere della Sera.

Profesorul Alessandro Sette, directorul departamentului de cercetare a vaccinurilor din Institutul de Imunologie La Jolla (Ljl) San Diego, este unul dintre semnatari.

Astfel, dr. Sette şi colegii săi au ales 185 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 19 şi 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea avusese simptome uşoare, fără spitalizare. Echipa a monitorizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B şi două tipuri de celule T, pentru a construi o imagine cât mai completă asupra imunităţii.

Conform concluziilor, la opt luni de la infectare, majoritatea celor vindecaţi (peste 90%) are încă suficiente celule imune pentru a evita infecţia şi pentru a preveni boala Covid-19.

Puţine persoane infectate nu au prezentat imunitate de lungă durată după recuperare, posibil din cauza cantităţii de încărcătură virală la care au fost expuse.

„Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească timp de mulţi ani”, a spus Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu, citat de Mediafax.

Potrivit echipei de savanţi americani, persoanele vindecate ar putea fi protejate cel puţin opt luni, însă e posibil să evite infecţia câţiva ani.

Durata exactă a imunităţii este greu de prezis, deoarece oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a protecţie, dar studiile de până acum au sugerat că ar putea fi suficient chiar şi un număr mic de anticorpi sau celule T şi B.

Dacă rezultatele cercetării ar fi confirmate, ar reprezenta o veste excelentă, deoarece cea mai mare îngrijorare a fost că imunitatea la coronavirus ar putea dura doar câteva luni.

Comenteaza