Un mucegai rezistent la medicamente, capabil să infecteze oamenii. Care sunt persoanele la risc

Un mucegai rezistent la medicamente, capabil să infecteze oamenii. Care sunt persoanele la risc

Cercetătorii au descoperit mai multe cazuri de persoane infectate cu un mucegai rezistent la medicamente, care se răspândește din mediu.

Un mucegai rezistent la medicamente, care se răspândește din mediu, este capabil să afecteze plămânii persoanelor sensibile, arată un nou studiu condus de Imperial College London.

Cercetătorii au descoperit șase cazuri de persoane infectate cu o formă rezistentă la medicamente a unei ciuperci numită Aspergillus fumigatus. Sporii acestei ciuperci plutesc în mediu. În cercetare au fost folosite mostre din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda. Rezultatele au fost publicate în Nature Microbiology.

Aspergillus fumigatus este un mucegai de mediu care poate provoca boli pulmonare fungice. În timp ce persoanele cu plămâni sănătoși pot face față acestor spori inhalați, persoanele cu afecțiuni pulmonare sau cu sistemul imunitar slăbit uneori nu pot. Asta înseamnă că sporii pot rămâne în plămâni provocând o infecție numită aspergiloză. Aspergiloza afectează 10-20 de milioane de oameni din întreaga lume. Infecția este de obicei tratată cu un medicament antifungic, dar a fost raportată o rezistență emergentă la acest tratament.

Cercetătorii spun că rezistența s-a produs din cauza utilizării pe scară largă în agricultură a fungicidelor azolice. Medicamentele azolice care funcționează în mod similar reprezintă tratamentul de primă linie pentru pacienții infectați cu mucegaiul Aspergillus fumigatus. Expunerea ciupercii la fungicidele azolice din mediu înseamnă că, cel mai probabil, ciuperca se găsește într-o formă rezistentă la medicamente chiar înainte de a afecta oamenii.

În acest context, cercetătorii solicită o supraveghere mai mare a Aspergillus fumigatus în mediu și în practica clinică pentru a ajuta la înțelegerea riscului pe care îl prezintă.

”Înțelegerea punctelor stringente de mediu și a bazei genetice a evoluției rezistenței fungice la medicamente necesită o atenție urgentă, deoarece rezistența compromite capacitatea noastră de a preveni și trata această boală, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Matthew Fisher, de la Imperial’s School of Public Health, potrivit RoHealthReview.

”Prevalența aspergilozei rezistente la medicamente a crescut de la niveluri neglijabile înainte de 1999 la până la 3-40% din cazuri în prezent în Europa”, a mai adăugat acesta.

În cadrul studiului, cercetătorii au izolat 218 mostre de Aspergillus fumigatus din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda între 2005 și 2017. Aproximativ 7 din 10 probe au fost de la persoane infectate (153 de probe de la 143 de pacienți din cinci spitale), iar restul au fost din mediu (65 de probe) – inclusiv din sol, compost, bulbi de plante, aer și alte surse.

Cercetătorii au extras ADN-ul din matrițele de probă și l-au secvențiat pentru a determina dacă a existat încrucișare în sporii rezistenți găsiți în mediu și la unii pacienți.

Ei au găsit șase tulpini de Aspergillus fumigatus care existau în mediul înconjurător ce infectaseră șase pacienți. Cercetătorii spun că asemănările genetice au indicat că ciuperca s-a răspândit din mediu la pacient.

”Din ce în ce mai multe cazuri de aspergiloză observate în clinică sunt rezistente la medicamentele azolice de primă linie. Cu toate acestea, nu am fost siguri cum dobândesc pacienții aceste infecții – dacă se dezvoltă în plămâni în timpul tratamentului pentru infecție sau dacă sporii de mucegai care îi infectează sunt rezistenți la medicamente în primul rând. Studiul nostru constată că ambele căi de infectare sunt posibile și confirmă îngrijorarea că sporii de mucegai prerezistenți din mediu sunt capabili să intre și să infecteze plămânii oamenilor, provocând boli mai greu de tratat.”, a precizat autorul principal, dr. Johanna Rhodes, de la Imperial’s MRC Centre for Global Disease Analysis din cadrul Școlii de Sănătate Publică.

Din cele 218 probe, aproape jumătate (106 probe) au fost rezistente la cel puțin unul dintre medicamentele azolice de primă linie utilizate în clinică. De asemenea, în cele 218 probe cercetătorii au descoperit 50 de gene noi asociate cu rezistența la medicamente. Privind mai adânc în ADN, ei au găsit, de asemenea, cinci noi combinații de modificări cu o singură cifră în ADN (numite polimorfisme cu un singur nucleotide sau SNP) care au fost asociate cu rezistența la medicamente, inclusiv una care a fost rezistentă la mai multe medicamente.

Privind genele probelor de Aspergillus fumigatus, cercetătorii au descoperit că existau două grupuri distincte – grupul A (123 din cele 218 probe) și grupul B (95 de probe). Aproximativ 80% din probele din grupul A au fost rezistente la medicamente, în timp ce aproximativ 85% din grupul B nu au fost. Chiar dacă cele două grupuri erau distincte, cercetătorii au descoperit semne că acestea schimbă material genetic și, în unele cazuri, creează noi versiuni de rezistență la medicamente.

”Descoperirile noastre evidențiază noi modalități de transmitere a infecțiilor rezistente la oameni și arată că este nevoie de o mai bună înțelegere a locului și a modului în care Aspergillus fumigatus generează rezistență la medicamente”, a mai spus dr. Rhodes.

Comenteaza