Tratamentul anti-COVID cu Favipiravir, medicament produs de Terapia Cluj, aprobat în ambulatoriul spitalelor

Tratamentul anti-COVID cu Favipiravir, medicament produs de Terapia Cluj, aprobat în ambulatoriul spitalelor

Tratamentul cu Favipiravir pentru COVID a fost aprobat de guvern. Fabrica de medicamente din Cluj-Napoca, Terapia, dispune de un stoc de 1,3 milioane de tablete de FluGuard (Favipiravir), care se află în țară, pentru a răspunde nevoilor din valul patru al pandemiei. 

Guvernul a aprobat luni, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea administrării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

"Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare", a declarat Cseke Attila luni, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

El a explicat că medicamentul menţionat are autorizaţie temporară, din India, şi nu este pe lista de compensate în România.

"Drept urmare, nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoi speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător. (...) Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi în spital, medicul specialist, medicul de boli infecţioase, are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcţie de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme uşoare, pentru că acest medicament (...) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare.

Tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie şi se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament şi pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc", a mai precizat Cseke Attila.

Fabrica de medicamente Terapia Cluj a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că dispune de un stoc de 1,3 milioane de tablete de FluGuard (favipiravir), care se află în țară, pentru a răspunde nevoilor imediate în plin val patru al pandemiei și că urmează să asigure livrarea a aproape 5 milioane de tablete în următoarele săptămâni. 

Mai mult decât atât, pentru asigurarea unor stocuri suficiente de FluGuard necesare tratării pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 în cel de-al patrulea val, compania are capacitatea de a aduce în țară în prima săptămână din luna noiembrie o altă tranșă de 2,4 milioane de tablete de FluGuard, medicament anti-COVID.

Citeşte şi: Terapia, pregătită să asigure cantitați record de Favipiravir în valul 4 al pandemiei. Milioane de tablete de FluGuard, gata să fie livrate

Comenteaza