Studiu: Analizele care pot anunța demența cu zece ani înainte

Studiu: Analizele care pot anunța demența cu zece ani înainte

Mai multe forme de demenţă ar putea fi prezise cu mai mult de 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată, arată cercetările realizate pe zeci de mii de probe de sânge.

Un studiu asupra unor probe de sânge congelate a scos la iveală o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de demenţă cu mai mult de 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată, au anunţat luni cercetători din Marea Britanie şi China, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Studiul, publicat în revista Nature Aging, face parte din cercetările în curs de desfăşurare ale mai multor echipe pentru a identifica pacienţii cu risc de demenţă cu ajutorul unui simplu test de sânge, un progres despre care mulţi oameni de ştiinţă cred că va accelera dezvoltarea de noi tratamente.

În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine numite beta-amiloid cu mulţi ani înainte de apariţia demenţei Alzheimer, dar testele sunt costisitoare şi, adesea, nu sunt acoperite de asigurări.

"Pe baza acestui studiu, pare probabil că vor fi dezvoltate analize de sânge care pot prezice riscul de a dezvolta demenţă în următorii 10 ani, deşi persoanele cu risc mai mare au adesea dificultăţi în a şti cum să răspundă", a declarat dr. Suzanne Schindler, cercetător în domeniul Alzheimer la Universitatea Washington din St. Louis, care nu a fost implicată în cercetare.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Warwick şi de la Universitatea Fudan au studiat 52.645 de probe de sânge din depozitul de cercetare Biobank din Marea Britanie, colectate între 2006 şi 2010 de la persoane care nu prezentau semne de demenţă la momentul respectiv. Dintre acestea, 1.417 persoane au dezvoltat în cele din urmă boala Alzheimer, demenţă vasculară sau demenţă din orice cauză. Cercetătorii au studiat semnăturile proteice comune la aceste persoane şi au descoperit 1.463 de proteine asociate cu demenţa, pe care le-au clasificat în funcţie de cât de probabil era de a prezice demenţa.

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau în sânge niveluri mai ridicate ale proteinelor GFAP, NEFL, GDF15 şi LTBP2 aveau o probabilitate mult mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, demenţă vasculară sau demenţă din orice cauză.

Persoanele cu niveluri ridicate de GFAP aveau un risc de 2,32 ori mai mare de a dezvolta demenţă, confirmând concluziile unor studii de mai mică amploare care au evidenţiat contribuţia acestei proteine.

Autorii au precizat dacă cercetarea lor a fost validată în mod independent.

Comenteaza