S-a aflat de ce unele persoane nu au simptome când fac COVID

S-a aflat de ce unele persoane nu au simptome când fac COVID

De când a început pandemia de COVID-19, unele persoane s-au infectat, dar fără să manifeste simptome.

Un nou studiu publicat de revista Nature arată că o variaţie genetică comună ar fi responsabilă pentru infecţia asimptomatică cu coronavirusul SARS-CoV-2, consemnează miercuri agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Cercetarea, coordonată în SUA de Universitatea din Carolina de Nord, s-a axat pe un grup de gene denumite antigeni leucocitari umani (HLA), grup fundamental pentru răspunsul imunitar şi care variază mult de la o persoană la alta.

Aceste gene codifică proteine folosite de sistemul imunitar pentru a identifica celulele sănătoase şi a le diferenţia de cele infectate cu bacterii şi virusuri.

Persoanele care au prezentat varianta genetică HLA-B*15:01, ce există în aproximativ 10% din populaţie, au avut şanse mai mari de a rămâne asimptomatice după infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ipoteza echipe de cercetare este că sistemul imunitar al acestor persoane poate reacţiona "atât de rapid şi puternic încât virusul este eliminat înainte de a cauza vreun simptom".

Studiul a analizat celulele persoanelor cu HLA-B*15:01 care au donat sânge în anii anteriori pandemiei, iar rezultatele au relevat că aveau limfocite T (care au ca rol localizarea şi distrugerea celulei infectate) de memorie împotriva unei particule specifice a coronavirusului SARS-CoV-2. Această memorie imunitară ar fi provocat un răspuns mult mai rapid şi ar explica de ce acele persoane au rămas asimptomatice.

Dar o întrebare care-şi căuta răspunsul este cum a fost posibilă dezvoltarea acestei memorii imunitare împotriva SARS-CoV-2 fără să fi fost expus înainte acestui virus. Autorii cercetării au semnalat astfel că există alte tipuri de coronavirusuri care de decenii provoacă răceli sezoniere, aşadar a existat deja o expunere la acestea. În acest fel, persoanele care au varianta genetică HLA-B*15:01 par să poată ucide mai repede celulele infectate cu SARS-CoV-2 datorită unui răspuns imunitar cu reacţie încrucişată.

În urma analizei secvenţierii genomice a tuturor coronavirusurilor, cercetarea a demonstrat că respectiva particulă a SARS-CoV-2 recunoscută de HLA-B*15:01 este foarte asemănătoare cu particulele virale ale coronavirusurilor precedente. Prin urmare, aceste persoane asimptomatice aveau creată o memorie imunitară pentru coronavirusurile precedente, iar datorită marii asemănări a acestei particule virale celulele lor T de memorie ar fi putut de asemenea să recunoască şi să ucidă mai repede SARS-CoV-2.

Comenteaza