Rafila, despre situaţia vaccinurilor împotriva COVID: E un soi de blocaj. Noi nu am mai cumpărat

Rafila, despre situaţia vaccinurilor împotriva COVID: E un soi de blocaj. Noi nu am mai cumpărat

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, joi, că în prezent există "un soi de blocaj" în ceea ce priveşte serurile împotriva COVID-19 nemaifiind cumpărate alte vaccinuri.

"Suntem într-un soi de status quo, într-un soi de blocaj pentru că noi nu am mai cumpărat vaccinuri şi noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie. Noi nu am mai achiziţionat şi implicit nu am mai achitat. Există, anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de faţă. În sensul că au avut un amendament alte state care pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să se plătească o anumită taxă, să spunem. Eh lucrul acesta nu este posibil la noi, în momentul de faţă, aşa că rămâne de văzut când vom mai avea discuţii cu Comisia Europeană care, ştiţi bine că a reprezentat şi România în contractele respective, încât să găsim o soluţie", a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi la Europa FM care este situaţia plăţii vaccinurilor împotriva COVID de către România.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că "într-o situaţie de criză economică, de neîncredere faţă de vaccinare, cred că este periculos să ajungem la o situaţie în care să plătim pentru nişte produse pe care nu le primim".

"Mai avem încă câteva milioane de doze care nu sunt încă expirate, dar nu distrugerea dozelor expirate este problema. Problema este a impactului psihologic şi asupra populaţiei în care tu plăteşti sume mari de bani şi produsul nefolosit să îl duci să îl distrugi este un lucru care nu este în regulă. (...) Deocamdată nu mai cumpărăm vaccinuri împotriva COVID”, a explicat Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că "dacă vrei să iei o formă updatată a vaccinului pentru un număr mic de persoane, nu cred că va fi posibil, pentru că va trebui să cumpărăm cantităţi foarte, foarte mari".

Comenteaza