Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis la 10 zile de la redeschiderea școlilor. Ce prevede documentul

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis la 10 zile de la redeschiderea școlilor. Ce prevede documentul
| Foto: Edupedu.ro

Documentul conține câteva principii generale, despre situațiile în care se recomandă testarea rapidă cu antigen și scenariile privind atitudinea față de cazul suspect de infectare sau pozitiv.

„Elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs. Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz. Cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min)”, se arată în protocolul de testare rapidă.

Scenariul I – elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3˚C sau cu simptome sugestive COVID-19. Simptomele enumerate sunt: tuse, febră, scurtarea respirației, dureri în gât, coriză, dispnee, astenie, mialgii, cefalee, ageuzie sau disgeuzie. Simptome digestive: vărsături, diaree, greață, fără o altă cauză confirmat. 

În acest caz, se anunță responsabilul desemnat de unitatea de învățământ și personalul medical al unității de învățământ. După asta, elevul este îndrumat în încăperea desemnată ca izolator, unde se izolează și este monitorizat. Se verifică existența acordului informat al părintelui/ reprezentantului legal al elevului minor, pentru testare rapidă antigen și sunt anunțați părinții/ reprezentanții legali ai elevului. Dacă există un acord din partea părintelui/reprezentantului legal al elevului minor, sau acordul scris al elevului peste 18 ani, se efectuează testarea pentru COVID -19, utilizând un test antigenic rapid.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3. În cazul in care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

Anunță părintii/ reprezentantul legal al elevului minor. Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maximă acuratețe, toate câmpurile necesare și raportează cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă părintelui/ reprezentantului legal. Recomandă anunțarea medicului de familie de către părinți/ reprezentantul legal al elevului.
În cazul in care rezultatul testului este pozitiv, medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

Anunță părinții sau reprezentantul legal al elevului minor. Recomandă anunțarea medicului de familie de către părinți/ reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime.
Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maximă acuratețe, toate câmpurile necesare și raporteaza cazul la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă părintelui/ reprezentantului legal.

Atitudinea față de colegii cazului pozitiv (elevii din clasă, elevii din alte clase cu care elevul confirmat a venit în contact direct și profesorul/profesorii care au predat la clasă în ziua confirmării cazului și cu 2 zile anterior confirmării acestuia):

Colegii care au consimtământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizând teste antigenice rapide, prin deplasarea ordonată, eșalonată, supravegheați de un reprezentant al unității de învățământ, către spațiul alocat testării. De asemenea, vor fi testați și profesorii de la clasă (așa cum au fost definiți mai sus).

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare. Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3.

Scenariul II – Cadru didactic care are temperatura >37,3˚C sau simptome sugestive COVID -19:
Cadrul didactic va merge în spațiul alocat testării. Testarea pentru COVID -19, utilizând un test antigenic rapid, se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean sau de către medical unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3. În cazul în care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

Recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea medicului de familie.
Recomandă izolare la domiciliu pana la remiterea simptomatologiei.
Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maxima acuratete, toate campurilenecesare și raporteaza cazul testat la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms.
În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, medicul școlar sau medicul responsabil de unitatatea școala și /sau asistentul medical școlar:

Recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea telefonică a medicului de familie.
Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maxima acuratete, toate campurile necesare și raporteaza cazul la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms.

Contacții cazului cadru didactic detectat pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al institutiei cu care acesta a stat in apropiere, la mai putin de 2 m, fara masca, cel putin 15 min) vor fi testați utilizând teste antigenice rapide în scopul identificării altor eventuale cazuri, prin deplasarea eșalonată a acestora în spațiul alocat testării.

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Peste 1,38 milioane de teste rapide au fost direcționate săptămâna trecută, printr-un ordin al secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, către unitățile de învățământ, transmite fanatik.ro.

Comenteaza