Pot particulele de coronavirus să treacă prin masca de protecţie?

Pot particulele de coronavirus să treacă prin masca de protecţie?

Particulele fine de coronavirus pot trece prin masca de protecţie. Totuşi, măştile ne feresc de particulele de salivă. Purtând masca suntem însă se circa cinci ori mai protejaţi decât dacă n-am purta-o.

Masca de protecţie nu este un scut de fier între noi şi coronavirus şi nu reprezintă o garanţie certă că nu ne vom infecta – virusul se poate transmite şi prin ochi, iar particulele virale fine, cunoscute drept aerosoli, pot penetra masca, scriu jurnaliştii de la The Guardian.
 
Totuşi, măştile ne feresc de particulele de salivă – principalul element de transmitere, iar, potrivit unor studii, putând aceste măşti am fi de cinci ori mai protejaţi faţă de situaţia în care nu le-ar purta.
 
Dacă intri în contact cu o persoană infectată, o mască reduce la maximum riscul de transmitere a bolii. De asemenea, dacă manifeşti simtome de coronavirus, sau chiar ai fost diagnosticat, purtând o mască îi protejezi pe ceilalţi. Aşa că măştile sunt cruciale pentru angajaţii din domeniul sanitar.
 
Jurnaliştii de la The Guardian au abordat şi alte peconcepţii legate de coronavirus şi au încercat să ofere un răspuns, apelând la studii de specialitate. Iată câteva dintre aceste preconcepţii.
 
„Coronavirusul nu e mai periculos decât gripa tradiţională” – Cei mai mulţi oameni se confruntă doar cu simptome uşoare de coronavirus. Se întâmplă chiar ca unii să se îmbolnăvească fără să îşi dea seama. Dacă luăm în calcul şi aceste cazuri care nu apar în evidenţe, am putea ajunge la concluzia că rata moltalităţii în cazul COVID-19 este redusă.

Totuşi, Bruce Aylword, un expert OMS care a derulat studii în China, spune că această concluzie nu se aplică în cazul noului coronavirus. Mai multe studii, coroborate, conduc spre concluzia că rata mortalităţii în cazul coronavirusului este de circa 1%, de zece ori mai mare decât cea a gripei tradiţionale din cauza căreia mor anual între 290.000 şi 650.000 de oameni.
 
„COVID-19 omoară doar vârstnici” – Majoritatea persoanelor care nu suferă de boli cronice şi nu se încadrează în categoria vârstnicilor, nu vor dezvolta forme acute ale bolii.

Însă, să nu uităm că există angajaţii din Sănătate (una din categoriile sociale care se confruntă cu cele mai mari riscuri) şi care pot dezvolta forme grave.

Comenteaza