OMS: 350 de milioane de persoane suferă de depresie în întreaga lume, dintre care 30 milioane în UE

OMS: 350 de milioane de persoane suferă de depresie în întreaga lume, dintre care 30 milioane în UE
| Foto: Getty Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, majoritatea fiind adulţi la vârsta corespunzătoare pentru muncă.

Ziua de 1 octombrie este Ziua Europeană de combatere a depresiei (European Depression Day), dată desemnată de Parlamentul European în 2014. Este astfel scoasă în evidenţă o boală considerată a fi printre cele mai frecvente şi mai debilitante.

Peste 30 de milioane de persoane suferă de depresie doar în Europa, fiind una dintre cele mai frecvente boli din statele membre ale UE, potrivit europarl.europa.eu.

În acest an, tema pentru marcarea Zilei europene de combatere a depresiei, „Urgenţe şi depresie: recunoaşterea şi informarea”, a fost propusă pentru a evidenţia nevoia de a descoperi din timp orice formă de tulburare de dispoziţie într-o perioadă complexă precum cea actuală (post-COVID, război, probleme economice). Scopul este de a face cunoscut faptul că orice formă de tulburare depresivă este tratabilă şi poate fi înfruntată şi vindecată, potrivit Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei (EDA), o alianţă de organizaţii, pacienţi, cercetători şi specialişti din sănătate din 19 ţări europene, scrie rohealthreview.ro.

Tema anului 2021 pentru Ziua europeană de combatere a depresiei, propusă de EDA, a fost: „Depăşirea depresiei în timp de pandemie”.

În România, a fost adoptată de către Senat, în 28 septembrie 2022, o propunere legislativă prin care este instituită Săptămâna conştientizării depresiei post-partum, ce urmează să fie marcată anual înainte de Ziua Europeană de combatere a depresiei.

Prin noile prevederi, mamele post-partum sunt incluse printre beneficiarii de programe ştiinţifice, medicale, educaţionale şi sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor psihice.

Instituirea Programului „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum” are ca scop prevenirea, identificarea şi gestionarea tulburărilor de sănătate mentală perinatală/postnatală prin organizarea unor campanii de educare a populaţiei şi de promovare a metodelor de bune practici pentru creşterea gradului de conştientizare a acestei stări.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Comenteaza