O nouă amenințare? O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice, apărută la porci, ar avea ''capacitatea de a infecta oamenii''

O nouă amenințare? O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice, apărută la porci, ar avea ''capacitatea de a infecta oamenii''

Tulpina de MRSA, cel mai frecvent asociată cu porcii, însă prezentă la o gamă variată de specii, este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

CC398, o tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), care a apărut la animale din crescătorii în ultimii 50 de ani, se poate transmite la om, sugerează un nou studiu, informează DPA/PA Media, citat de Agerpres.

CC398 a devenit tipul dominant de MRSA la animalele de crescătorie din Europa - probabil ca urmare a utilizării pe scară largă a antibioticelor la porci - şi este, de asemenea, o cauză din ce în ce mai frecventă în cazurile de infectare la om, potrivit cercetătorilor.

Tulpina şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci şi la alte animale de crescătorie, a constatat studiul. De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, constatările evidenţiază potenţiala ameninţare pe care o reprezintă această tulpină la adresa sănătăţii publice.

Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar şi care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.

"Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie din Europa a scăzut considerabil. Cercetătorii susţin că aplicarea acestei abordări în fermele de porci - datorită unor modificări recente de strategie - este posibil să aibă un impact limitat deoarece tulpina este foarte stabilă.

Conform cercetătorilor, răspândirea sa a fost deosebit de evidentă la fermele de porci din Danemarca, unde proporţia efectivelor pozitive pentru MRSA a crescut de la mai puţin de 5% în 2008 până la 90% în 2018.

MRSA nu provoacă îmbolnăvire la aceste animale.

"Înţelegerea emergenţei CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică", a declarat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge, autoarea principală a lucrării.

MRSA a fost identificată pentru prima dată la pacienţi umani în 1960.

Din cauza rezistenţei sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat comparativ cu alte infecţii bacteriene, iar OMS o consideră în prezent una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane.

Cercetarea, finanţată de Institutul Wellcome, Consiliul pentru Cercetare Medicală din Regatul Unit şi Fundaţia Beverly Sackler, a fost publicată în jurnalul eLife. 

Comenteaza