Numărul cazurilor de variola maimuţei a ajuns la câteva mii, plus un deces

Numărul cazurilor de variola maimuţei a ajuns la câteva mii, plus un deces

Săptămâna trecută OMS a transmis că variola maimuţei nu reprezintă pentru moment o urgenţă sanitară globală, deşi directorul agenţiei sanitare a precizat că este profund îngrijorat în legătură cu acest focar.

Peste 3.400 de cazuri confirmate de variola maimuţei şi un deces au fost raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii până miercurea trecută, cele mai multe în Europa, a precizat agenţia sanitară a ONU într-un comunicat publicat luni, potrivit Reuters.

OMS a convocat joi o reuniune a comitetului de urgenţă pentru a discuta despre gravitatea epidemiei de variola maimuţei. Rezultatul reuniunii a fost anunţat sâmbătă.

"În general, în raport, ei (comitetul de urgenţă - n.r.) m-a sfătuit că, în acest moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăşi convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internaţională a variolei maimuţelor", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în comunicatul publicat sâmbătă, citat de CNN.

Tedros a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuţei, avertizând că "deşi bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi au fost cei mai afectaţi în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de boli grave pentru persoanele imunocompromise, femeile însărcinate şi copii dacă sunt infectaţi". De asemenea, cu o săptămână înainte, Tedros declara că "virusul se comportă în mod neobişnuit faţă de modul în care se comporta în trecut".

OMS a mai precizat că, din 17 iunie, 1.310 de noi cazuri au fost raportate agenţiei, alte opt ţări raportând în premieră cazuri de variola maimuţei.

Până în prezent, în România au fost confirmate șase cazuri de infectare cu virusul care provoacă variola maimuței.

Comenteaza