Ministrul Sănătăţii, despre legalizarea canabisului: Ar fi „un lucru bun”

Ministrul Sănătăţii, despre legalizarea canabisului: Ar fi „un lucru bun”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că legalizarea canabisului a fost cerută de pacienţi şi de rudele pacienţilor cu boli rare sau cu afecţiuni oncologice și a declarat că legalizarea ar fi un „lucru bun”.

Sorina Pintea a spus miercuri seară, la România TV, că prima întâlnire a grupului de lucru privind legalizarea consumului de canabis a avut loc, marţi, la Minister, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

”Asociaţia de pacienţi cere introducerea unui medicament deoarece canabisul medicinal este un medicament folosit pentru a trata pacienţii cu boli rare şi pacienţi cu afecţiuni oncologice. Deci se cer tot mai mult discuţii pe această temă şi introducerea acestui medicament ca legal în România. Am construit această comisie de specialişti în primul rând pentru a putea preciza foarte clar diagnosticele care se pretează la un asemenea tratament”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ea a anunţat că va urma încă o întâlnire ”mai punctuală, în sensul că vom lua nişte decizii mai concrete”. 

Potrivit Mediafax, Pintea consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”, cel medicinal fiind utilizat atât în Canada cât şi în Germania pentru efectele sale benefice în special pentru pacienţii cu boli oncologice în fază terminală sau pentru cei cu boli rare, cum este epilepsia. De asemenea, ministrul a respins categoric suspiciunea potrivit căreia ar fi legalizate, astfel, drogurile, şi a spus că singurii beneficiari ai legalizării canabisului ar fi exclusiv pacienţii.

”Există şi în acest moment medicamente de tipul stupefiantelor care sunt utilizate pentru pacienţii cu anumite patologi. Nu vă imaginaţi că Ministerul Sănătăţii va lua singur această decizie. Va discuta şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog, cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne (...). Dar până la urmă trebuie să începem să discutăm. Există nişte propuneri în acest sens, există soluţii pentru pacienţii cu anumite patologii, deci trebuie să luăm în considerare orice opinie pertinentă”, a mai spus Sorina Pintea.

Precizările vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că, în România, canabisul ar putea fi legalizat pentru folosirea sa în scopuri medicinale, aşa cum se practică pe plan european, şi că subiectul ar fi fost discutat în cadrul unei comisii din Ministerul Sănătăţii. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional.

 

Comenteaza