Ministerul Sănătății a stabilit lista vaccinurilor compensate pentru adulți din această toamnă

Ministerul Sănătății a stabilit lista vaccinurilor compensate pentru adulți din această toamnă

Ministerul Sănătății a stabilit lista cu vaccinurile compensate și categoriile de populație pentru care ar putea fi disponibile acestea începând din toamnă. 

Ministerul Sănătății a aprobat la începutul acestui an metodologia de compensare a vaccinurilor pentru adulți, iar acum a stabilit lista cu vaccinurile compensate și categoriile de populație pentru care vor fi disponibile. 

Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre de guvern (HG) elaborată de Ministerul Sănătății, care completează HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate), scrie 360medical.ro.

Proiectul de act normativ a fost elaborat după ce Comitetul Național de Vaccinologie a propus introducerea în România a vaccinării grupelor la risc, cu compensarea a opt vaccinuri: vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic vaccinul Human Papilloma Virus (HPV), vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă –oreion-rubeolă (ROR) și vaccinul varicelic.

Aceste tipuri de vaccinuri urmează să fie administrate diferențiat în funcție de grupa de vârstă :
– copii 6 luni – 5 ani,
– persoane cu vârsta cuprinsă între 5 – 64 de ani fără boli cronice,
– persoane cu vârsta peste 65 de ani,

Comitetul a stabilit și grupele la risc crescut de boală infecțioasă, care includ gravidele, persoanele cu boli cronice din grupa de vârstă 5 - 64 de ani, personalul medical și persoanele cu patologie cronică variată: imonosupresie congenitală și dobândită (boli autoimune, infecție HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienți cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializați), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

Proiectul de act normativ prevede că data de intrare în vigoare este 1 septembrie 2023.

Totuși, după aprobarea hotărârii de guvern, este nevoie de un ordin al ministrului Sănătății care să stabiliească segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a vaccinurilor.

Comenteaza