Medicii trag un semnal de alarmă: 1 român din 2 are probleme cu greutatea
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Ian 2025, 10:12
- Sănătate
- Ascultă știrea

Peste jumătate din populaţia adultă din România se confruntă cu probleme legate de greutate, iar estimările indică o creştere semnificativă în următorii zece ani.
Asociaţia Împreună Împotriva Obezităţii atrage atenţia asupra importanţei abordării obezităţii ca pe o boală cronică şi nu doar ca pe rezultatul unui stil de viaţă nesănătos.
Cea mai obişnuită abordare a obezităţii în România este aceea că este responsabilitatea pacientului şi se poate rezolva prin dietă şi exerciţii fizice. Rar s-a discutat însă despre obezitatea ca boală cronică ce, la rândul ei, conduce către multe alte afecţiuni grave.
„Deşi nu este recunoscută ca atare, obezitatea este cea mai răspândită boală cronică netransmisibilă şi este cauza a peste 200 de complicaţii, printre care diabetul de tip 2, cancerul şi bolile cardiovasculare - 3 dintre cele 4 boli cronice netransmisibile recunoscute în prezent la nivel internaţional. Este absolut necesar ca la nivel de societate, atât în populaţia generală, cât şi în mediul sanitar să se cunoască fiziopatologia obezităţii şi să fie tratată în mod adecvat, ca boală cronică asociată cu un dezechilibru în controlul apetitului şi al metabolismului, cauzat de factori multipli, printre care genetici (40-70%) şi biologici” spune dr. Andreea Ciudin Mihai, expert în Endocrinologie şi Nutritie, Coordonatoarea Unităţii de Tratament Integral al Obezitatii din Spitalul Universitar Vall Hebron, Barcelona.
“Sunt multe lucruri pe care le putem face şi poate ca unul dintre cele mai importante este acela de a schimba paradigma, de a schimba percepţia obezităţii, din condiţie care ţine de estetica, în paradigma legată de obezitatea - ca boală cronică netransmisibila. Cred ca aceasta percepţie trebuie schimbată nu numai în rândul societăţii si nu numai în rândul pacienţilor, dar şi în rândul profesioniştilor din sănătate” spune prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinologie, preşedinta Colegiului Medicilor din Romania, scrie 360medical.ro.
De asemenea, conform Agenţiei Internaţionale de Cercetare în domeniul Cancerului, obezitatea este asociată cu un risc crescut pentru cel puţin 13 tipuri de cancer. La nivel global se estimează că între 4 şi 8% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt direct atribuite obezităţii. În România, prevalenţa obezităţii este în creştere, ceea ce indică o posibilă viitoare creştere a incidenţei cancerelor asociate.
Copiii şi adolescenţii, cei mai vulnerabili
Situaţia este chiar mai alarmantă în cazul copiilor şi adolescenţilor. Un sfert dintre copiii români suferă deja de obezitate, iar numărul acestora este în creştere alarmantă. Estimările Federaţiei Mondiale a Obezităţii incluse în Atlasul Mondial al Obezităţii ediţia 2024 indică pentru ţara noastră o rată de creştere anuală de 3,1% pentru perioada 2020-2035, România situându-se peste ţările vecine precum Ungaria (2,5%) şi Bulgaria (1,3%). În lipsa unor măsuri eficiente, în următorii cinci ani, jumătate de milion de copii români cu vârste între 5 şi 19 ani ar putea fi afectaţi de această boală. Trăim o epidemie de obezitate – un copil care suferă de la o vârstă fragedă de obezitate va deveni foarte probabil un adult cu probleme cronice de sănătate (hipertensiune, dislipidemie, diabet zaharat de tip 2, cancer etc.). Mai multe, AICI