Medicii prezic o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de prostată în următorii ani. Care sunt motivele

Medicii prezic o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de prostată în următorii ani. Care sunt motivele

Numărul cazurilor de cancer de prostată s-ar putea dubla până în 2040, potrivit unui nou studiu.

Motivele creşterii sunt complexe şi includ: 

  • Îmbătrânirea populaţiei - Vârsta de peste 50 de ani este un factor major de risc pentru cancerul de prostată.
  • Lipsa programelor de screening eficiente - Multe ţări nu au programe de screening recomandate pentru cancerul de prostată, iar cele existente pot fi ineficiente.
  • Inegalităţi în accesul la diagnostic şi tratament - Bărbaţii din ţările cu venituri mici şi medii au adesea un acces limitat la diagnostic şi tratament de calitate.

Cancerul de prostată este deja una dintre cele mai frecvente tumori la populaţia masculină. Reprezintă 15% din toate cancerele masculine şi este a doua cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar, se arată în studiul publicat în revista The Lancet și citat de Mediafax.

Creşterea numărului de cazuri va fi resimţită în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde se preconizează o creştere a deceselor cu 85%.

Deşi cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbaţi în 112 ţări din întreaga lume, decesele cauzate de cancerul de prostată au scăzut semnificativ în majoritatea ţărilor cu venituri mari de la mijlocul anilor 1990, parţial datorită screening-ului aplicat populaţiei masculine. Acestea se bazează pe măsurarea PSA, un simplu test de sânge.

Comisia Lancet a examinat cazul Regatului Unit, unde screeningul prin măsurarea PSA este utilizat doar în cazul bărbaţilor în vârstă de 50 de ani sau peste care decid să se supună acestuia după ce au discutat cu medicul lor.

Comenteaza