Mai avem de parcurs un drum lung până când noul coronavirus nu va mai fi considerat o pandemie

Mai avem de parcurs un drum lung până când noul coronavirus nu va mai fi considerat o pandemie
| Foto: sirv.com

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situaţii de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a spus că trebuie să se ajungă la un punct în care lumea controlează foarte bine noul coronavirus înainte ca acesta să nu mai fie considerat o pandemie.

”Avem de parcurs un drum foarte lung înainte de a lua o decizie în acest sens”, a declarat Ryan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. Reprezentantul OMS a spus că ţările încearcă să găsească o cale spre un nou normal şi „vom avea de parcurs acest drum o perioadă lungă de timp”, scrie CNN, preluat de Mediafax.

Ryan a explicat că Regulamentele internaţionale de sănătate permit doar două opţiuni: fie există o urgenţă globală de sănătate publică, fie nu există.

„În mod evident, putem reduce nivelul de alertă la nivel naţional, regional şi global, prin procesul nostru sistematic de evaluare a riscurilor”, a spus Ryan. „În prezent, în mod evident, considerăm că riscurile sunt încă mari”, a mai spus reprezentantul OMS.

Pe măsură ce trece timpul, OMS ar putea lua în considerare retrogradarea nivelului de risc pentru fiecare ţară, dar „pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem un control ridicat asupra virusului, să supraveghem sănătatea publică foarte bine şi să avem sisteme de sănătate mai puternice pentru a face faţă posibilelor cazuri recurente". "Cred că va trebui să rămânem în alertă şi să ne asigurăm că suntem gata să răspundem", a conchis Ryan.

Comenteaza